Vinyl & Whisky, een perfecte combinatie

mei 30, 2016 | Vinyllife

Vinyl & Whisky, een geweldige combinatie als je het ons vraagt. Maar zoveel muzieksmaken als er zijn, zoveel smaken whisky zijn er ook. En dat is maar goed ook, wanneer je een LP op zet moet het totaalplaatje natuurlijk wel kloppen, het zou toch jammer zijn als dit soort details net niet in orde zijn. Stel je eens voor, een perfecte platenspeler set-up met een prachtige balans in de combinatie van platenspeler, element, versterker en speakers met daarop je favoriete album maar een glas drank die hier totaal niet bij past. De wereld zal natuurlijk niet vergaan, maar toch… Om dit te voorkomen hebben we een kleine whisky & vinyl gids opgesteld.

Whisky en harde muziek

Je kent het wel soms heb je even behoefte aan flink harde muziek, je hebt hiervoor een goede plaat uitgezocht en zoekt enkel nog de bijpassende drank. Deze moet dan natuurlijk niet te licht en fruitig zijn, maar mag ook een aardig donkere en zware smaak hebben. De oplossing: een goed rokerige of zilte whisky. Hierbij kun je denken aan de Islay whiskies, een aantal namen waar je dan naar zou kunnen kijken zijn Bruichladdich, Laphroaig en Ardbeg (de absolute topper qua rokerigheid hier zijn de Octomore whiskies van Bruichladdich, echt ware rookbommen).

Een andere optie zijn de whiskies die zijn gefinisht op sherry-, port- of wijnvaten. De volle smaak van rode wijn, die vaak wordt geassocieerd met metal vind je in deze whiskies. Een paar suggesties hier zijn: Glendronach, Kavalan en Aberlour A’bunadh.

Whisky en gelaagde muziek

Natuurlijk zijn er ook genoeg momenten waarop de muziek niet hard en zwaar hoeft te zijn en je gewoon zin hebt in een goede plaat met een mooi gelaagd arrangement. Dit kan soms iets donkerder zijn, maar hoeft niet altijd het geval te zijn een lichtere psychedelische plaat past ook in dit rijtje thuis. Een iets donkerdere plaat zou in dit geval perfect samengaan met een Highland Park 12 waar veel smaken in zijn te ontdekken, variëren van fruitig tot licht rokerig (de Highland Park wordt overigens gefinisht op sherryvaten, dit type whisky valt dan ook best mooi tussen de categorie van harde en gelaagde muziek in. Harde muziek is immers ook vaak best gelaagd). Wanneer de muziek niet echt een donker randje heeft is een Glenlivet 15 een perfecte aanvulling op de plaat, deze whisky heeft niet per sé een lichte of scherpe smaak maar is een zeer fruitige zachte typische Highland whisky.

Whisky en lichte muziek

Voor bij de platen met lichte muziek komen we in een totaal ander kaliber whisky terecht; lichter en frisser van smaak met soms zelfs een scherp randje. Waar de whiskies hierboven nog allemaal Schotse whiskies waren komen we hier ook in compleet andere landen terecht.
De eerste suggestie komt uit Zweden, ondanks dat dit land vele donkere dagen in een jaar kent komen er toch geweldige lichte whiskies vandaan. Ons voorstel: de Mackmyra Svens Ek, licht fruitig met wat citrustonen en dus heerlijk fris. Ik heb de Svensk Ek natuurlijk wel geproefd, maar nog niet staan daarvoor moet eerst de Mackmyra Första Utgåvan op die hier heel erg op lijkt maar inmiddels uit productie is. De tweede komt uit Japan en is de 12 jarige Hibiki, welke wordt gekenmerkt door een frisse subtiel zoete smaak met een kruidige afdronk. Zeker de moeite waard.

Andere suggesties zijn natuurlijk altijd welkom! Mocht je deze hebben, laat het ons dan hieronder weten.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This