Vakantieproject: Rega Levelling Frame

sep 5, 2016 | Vinyllife

De afgelopen maand was het wat rustiger op ons blog en in de Vinyl Academy, ook voor ons was het even vakantie. En dat gaf ons ook gelijk de tijd om wat leuke projecten op te pakken die al even op de to-do lijst stonden. Een daarvan van een levelling frame voor een Rega RP6 platenspeler. De platenspelers van Rega hebben namelijk geen verstelbare voeten wat het horizontaal stellen soms behoorlijk lastig kan maken. Maar voor alles bestaat een oplossing, en als die nog niet bestaat, dan kun je hem meestal zelf maken.

Het Rega Levelling Frame

Een echt goed levelling frame voor de Rega platenspelers is helaas nog niet op de markt. Tuurlijk bestaan er universele “plankjes” met verstelbare voeten zodat je je platenspeler kunt levellen, maar dat is niet waar we naar op zoek waren. Deze plankjes zijn namelijk dicht en massief waardoor je het risico loopt om resonantie tussen je platenspeler en de plank op te vangen, dat is wel het laatste wat we willen…

Daarom hebben wij ervoor gekozen om zelf een levelling frame te maken voor de Rega in kwestie, hierbij was het doel om het frame goed stijf te hebben en zo min mogelijk “vlees” te geven. Hierdoor elimineer je het probleem van mogelijke resonantie tussen het frame en de platenspeler. Nu is het zo dat alle Rega’s zijn voorzien van drie voeten, wat betekent dat het frame dus de vorm van een driehoek zou moeten hebben. Natuurlijk wel een driehoek met een gat in het midden, wegens de genoemde resonantie.

De voeten: Soundcare SuperSpikes

Stap 1 was het opmeten van de afstanden tussen de voeten, niet al te ingewikkeld dus. Dit wordt gevolgd door het uittekenen van het frame en het zagen ervan. Als materiaal hebben we gekozen voor 18mm Berkenmultiplex, dit wegens zijn stijfheid en sonische kwaliteiten.

Op de hoekpunten direct onder de voeten van de Rega hebben wij Soundcare M6 SuperSpikes geplaatst, door het schroefdraad kun je deze makkelijk in hoogte verstellen en met de extra moer goed vastzetten. De SuperSpikes zijn geplaatst in inslagbusjes met schroefdraad die in het hout zijn geslagen. Een bijkomend voordeel van het gebruik van deze spikes is dat de bas ook iets strakker en meer gedefinieerd klinkt. Het is geen groot verschil, maar het is er zeker!

Als laatste is het frame afgewerkt met enkele lagen teakolie zodat hij de rest van zijn leven dezelfde looks zal blijven behouden.

Bonus: Gratis Bouwtekening

Mocht je nu ook zin hebben gekregen om je eigen levelling frame te maken? Dan kan dat natuurlijk, hieronder kun je de tekeningen van het frame bekijken. Ook kunnen wij de SoundCare superspikes leveren, welke hier te vinden zijn in onze webshop.

Rega Platenspeler leveling feet dimensions

Rega Platenspeler leveling feet hoeken


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This