Vinylfanaat: Rudy uit België

mrt 14, 2016 | Vinylfanaat

In onze Vinylfanaat serie interviewen we maandelijks een enthousiaste platenverzamelaar/ vinylfreak. Hierin kijken waarom hij of zij juist voor vinyl is gevallen, wat voor type luisteraar hij of zij is en natuurlijk hoe de set-up eruit ziet. Deze week: Rudy uit België

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Rudy,  ik werk al meer dan 30 jaar voor een internationale transportfirma. Daar heb ik binnen de afdeling ‘operations’ verschillende functies uitgevoerd, variërend van chauffeur tot aan de aansturing van de centrale sorteerafdeling. Mijn hobby’s zijn motorrijden, een beetje koken en lekker eten, korte city trips en iets langere reizen naar zowel de zon als naar de bergen of de natuur in Engeland. Uiteraard ben ik ook heel veel bezig met muziek, maar dan eerder passief. Ik bespeel geen instrumenten, laat staan dat ik kan zingen. Met passief bedoel ik dan ook bijvoorbeeld audiozaken en beurzen bezoeken, mijn eigen set uitbouwen en waar het kan optimaliseren. Ook heb ik enkele jaren geleden mooie en heel uiteenlopende audioproducten kunnen testen en beschrijven als redacteur voor een Belgische audio Website.

Waarom luister je naar vinyl?

Of vinyl wel of niet beter klinkt dan andere geluidsdragers wil ik me niet onmiddellijk uitspreken. Maar je kan er niet omheen dat een hoes bekijken of zelfs aanraken en het opleggen van een plaat niet te vergelijken is met welk ander medium dan ook (CD, cassette of streaming). Alleen al hierdoor vind ik het de moeite waard om voor vinyl te kiezen. Graag zet ik hier een stukje uit mijn vroegere review over vinyl die dit gevoel illustreert:

Waarom maak je een Irish coffee met verse room als dat ook met een simpele spuitbus kan?

Waarom maak je een Mochito met verse muntblaadjes en kandijsuiker als je dat ook klaargemaakt uit een fles kan gieten?

Omdat het je zoveel meer voldoening geeft. The real stuff is beter, de Irish coffee is zachter, de combinatie is voller van smaak en blijft ook tot het einde overeind. Maar bij weinig tijd of andere hoofdzaken is het wel fantastisch dat er ook andere toepassingen zijn.

Hoe ziet jouw platenspeler set-up eruit?

Ik heb momenteel twee vaste platenspeler sets in gebruik, en ook nog één vintage hoekje waar ik met een oude Thorens 125 MKII speel (met een Grado MI element). De eerste set bestaat uit een Kuzma Stabi S met Kuzma Stogi S arm, afgemonteerd met een Kuzma MC cel. Deze is met mijn versterker verbonden door middel van de 88PB phonostage van EAR. Mijn tweede set is de Space Deck van Notthingham. Deze heeft een Anna arm van hetzelfde merk en ook een Kuzma MC cel (dit maal van het Amerikaanse ZYX). Hiervoor werk ik met een Step-up in plaats van de gebruikelijke voorversterker, en deze is ook van EAR (de MC 4). Deze step-up gaat zonder stroomvoorziening rechtstreeks naar de MM ingang van mijn versterker. Deze geïntegreerde versterker is van Mcintoch, de speakers zijn van Focal en de bekabeling is een samenstelling van alles wat ik de laatste jaren in mijn set het beste vond klinken. Dat gaat van Siltech via Nordost naar Descadel en Shunyata.

Wat is jouw favoriete plaat en waarom?

Dit vind ik de moeilijkste vraag. Mijn interesse gaat, om het met een metafoor te zeggen, van Abba tot Zappa. Alleen klassiek en free jazz zijn voor mij een brug te ver. Ik luister graag naar Pink Floyd, The Eagles, Fleetwood Mac, Mink Devile, Eric Clapton, Lou Reed, Nils Lofgren, Dire Straits, maar ook de Belgische en Nederlandse klassiekers zoals The Nits, etc. Dus om uit dat gigantische aanbod mijn all time favoriet te kiezen is moeilijk, maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor ‘Brown Eyed Girl’ van Van Morrison.

Wat voor type luisteraar ben jij?

Een echte vinyl luisteraar, maar één die toch past voor te veel kraakjes en zeker voor sprongetjes van de toonarm. Voor mij moet de plaat niet klinken als een CD, maar er mag dus ook niet mee gevochten zijn. Daarom kuis ik eerst alle platen die ik aankoop met de platenwasmachine van Okki Nokki, dit kunnen zowel nieuwe platen zijn als platen van de snuffelmarkt. En hoe ik dan luister? Ook hier verschillende manieren om van muziek te genieten. Ofwel doe ik ook nog iets anders (mail lezen, een spelletje spelen of lezen), dan wordt de muziek bij mij achtergrondmuziek. Dan leg ik ofwel een plaat op de Thorens, leg ik een CD in de onverwoestbare CD 100 van Philips of luister ik naar de radio. Dus als ik liever passief wil luisteren, dan ga ik naar mijn vintage hoek. Daar staat een oude(re) Denon versterker en Sansui boxen uit de jaren 70, die met dat fantastische houten rooster. Voor het actief luisteren gaan de Focal’s aan en beluister ik een plaat, een CD (AMR CD speler) of muziek vanaf de harde schijf van SOtM, alle drie verbonden met de McIntosh. En als de bron goed is kan ik hier heel moeilijk een winnaar uit kiezen. Een goede bron gekoppeld aan een goede versterker met goede speakers, dat geeft magie. Dan moet je gaan zitten, de muziek volledig in je op nemen, en volop genieten. Ik doe dat liefst alleen, al is mijn vrouw altijd welkom in mijn luisterkamer, maar dan onder strikte voorwaarden….

Hoe groot is jouw platencollectie en hoe zou je hem typeren?

Mijn platencollectie bestaat uit enkele honderden platen en hier zitten bijna geen slechte tussen. En met ‘slecht’ bedoel ik niet het genre of de artiest, maar de kwaliteit van het vinyl. Als de kwaliteit van het eindresultaat slecht is gaat die plaat er onmiddellijk uit. Dus alles wat overblijft is proper, steekt in een anti-statisch hoesje en is klaar voor gebruik. Zoals ik al aangaf, heel weinig klassiek, wel wat Jazz maar dan van het ‘toegankelijke’ type. Voor de rest veel pop, rock, progressief, blues en instrumentaal. Wat ook opvalt zijn de vele vrouwelijke singer songwriters in mijn collectie. Hier heb ik toch duidelijk een zwak voor. Moet aan de hoezen liggen…

Wat vind je van LPspeler.nl en heb je misschien suggesties voor ons?

Ik vind de website zelf heel vernieuwend, snel en overzichtelijk. Ik ben zeker dat hij dagelijks/wekelijks nog gaat groeien en dat de shop aangevuld zal gaan worden, want dat vind ik voor mezelf momenteel het enige minpuntje, het ietwat beperkte aanbod. Er is zo veel op de markt dat dit zeker nog kan uitgebreid worden. Maar dat is op zijn beurt dan ook weer goed nieuws, want als jullie hier in slagen dan is het de moeite waard om regelmatig eens naar de site te gaan om nieuwigheden te verkennen

Go for it!

Wij willen Rudy ontzettend bedanken voor zijn mooie bijdrage aan de Vinylfanaat rubriek. Mocht jij nog een ware vinylfanaat kennen, of er zelf een zijn, laat het ons dan weten en wie weet sta jij of staat jouw kennis binnenkort ook in deze rubriek.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This