Vinylfanaat: Norman Kapoyos

jun 6, 2016 | Vinylfanaat

Wie ben je en wat doe je?

Norman H. Kapoyos. Muzikant, componist, performer, organisator, dj, docent.

Waarom luister jij naar vinyl?

Omdat qua muziekweergave niets beter klinkt, op de mastertape van een opname na dan.

Hoe ziet jou platenspeler set-up eruit?

Ik heb een Technics SL-150 tafel met een Grado element, een simpele Technics versterker en BNS Ellessy speakers. Niet echt state of the art shit, maar betaalbaar en genoeg om in volle glorie van andermans of eigen verrichtingen op de zwarte schijf te kunnen genieten.

Wat is jou favoriete plaat en waarom?

Dat is een onmogelijke vraag, die ik misschien per week of per dag zou kunnen beantwoorden. Hoog op de lijst scoort wel “Volume III” (Sheffield Lab, 1974), een Direct-to-Disc cutting van Lincoln Mayorga & Distinguished Colleagues. Maar ook “Roxy & Elsewhere” (Discreet, 1974) van Frank Zappa is een heavyweight contender.

Dan is er natuurlijk nog “Pot Luck With Elvis” van Elvis Presley uit 1962. Heeft alles te maken met hoe er in de jaren zestig en zeventig werd opgenomen. Hoewel er van latere datum ook bijzonder goed klinkende releases zijn natuurlijk.
Andere geweldige platen zijn “Ill Communication” van The Beastie Boys (Grand Royal, 1994), of het complete oeuvre van Squarepusher. Mijn eigen album “VI IV VII V”, dat momenteel in productie is, is eveneens onderweg heel goed te klinken. Kortom: ik kan hierop geen kort antwoord formuleren.


Een Track van het nieuwe album van Norman Kapoyos

Wat voor type luisteraar ben jij?

Ik ga voor de best mogelijke geluidsweergave. De set die ik zelf heb kan ermee door, maar in de toekomst mik ik op nog hogere kwaliteit.Muziek luisteren, vinyl voorop, is voor mij als muzikant wat ademen voor een hardloper is. Er heerst momenteel een revival trend, waarbij de nostalgie van het medium vinyl aangedragen wordt als belangrijk element. Mensen genieten dan van tikken en kraakjes dankzij slecht onderhouden elpees, ik niet. Tenzij de krassen onderdeel zijn van het artistieke werk (zoals bij op vinyl gebaseerde hiphop). Ik snap niets van die sensatie. Een verrotte paraplu looft men ook niet omdat de regen er zo lekker doorheen druppelt. Voor mij heeft de luisterkwaliteit van vinyl niets te maken met nostalgie, maar alles met common sense.
Digitaal haalt het niet bij analoog omdat analoog dichter bij de menselijke manier van waarnemen ligt. Om dat te preserveren ben ik dan ook zuinig op mijn platen en het liefst voorzie ik ze nog van anti-statische binnenhoezen. Ik gebruik mijn elpees niet als frisbee of onderzetter en scratch niet met platen en apparatuur die daar niet voor bedoeld zijn.

Hoe groot is jouw platen collectie en hoe zou jij die typeren?

Niet exorbitant groot, de meeste (oldskool) DJ’s hebben een grotere platencollectie dan ik. Daarentegen heb ik denk ik wel meer platen dan de gemiddelde muziekliefhebber die begonnen is met kopen sinds het weer ‘hip’ is. Ik ben nooit van vinyl afgestapt omdat het ineens allemaal digitaal moest, ik heb altijd elpees verzameld. Daarnaast heb ik een redelijk gevarieerde smaak. Ik zou mijn collectie derhalve typeren als ‘gevarieerd’.

Wat vind jij van LPspeler en heb jij misschien suggesties voor ons?

Te gek! Keep at it! 🙂

Foto bovenaan bij het artikel: © Lauren Rutherford


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This