Vinylfanaat: Matthieu Tensen

mei 9, 2016 | Vinylfanaat

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Matthieu Tensen, in het dagelijks leven werkzaam als verkoper in een winkel met keukenartikelen in onze hoofdstad. Hier ben ik het aanspreekpunt voor alles wat betreft koffie, een van mijn grote hobby’s. Daarnaast is er ook mijn Ducati Monster, welke ik twee jaar geleden heb aangeschaft. Hier ga ik regelmatig, vooral met mooi weer, mee toeren. En als laatste is er natuurlijk mijn andere grote hobby die ik ondertussen het langst uitvoer en waar dit stuk overgaat: muziek.

Waarom luister jij naar vinyl?

Van jongs af aan ben ik eigenlijk al met vinyl geconfronteerd, in onze woonkamer nam de muziekinstallatie van mijn vader een prominente plek in en stond de er altijd wel muziek aan. Wanneer ik thuis kwam uit school was het vaak de radio die speelde, maar zodra er serieuzer naar muziek werd geluisterd kwamen de platen tevoorschijn.

De muziek die mijn vader luisterde vond ik alleen in het algemeen niet echt boeiend, hij draaide veel klassiek wat mij niet echt aansprak. Maar ook het andere uiterste, met bands uit de achterhoek, zoals Normaal. Ook dat paste niet geheel in mijn straatje. Wanneer mijn moeder daarentegen muziek opzette, draaide ik stiekem het volume ietsje verder open. Zij luisterde veel naar Soul en R&B, wat toch meer mijn ding is.

Ik begon met het kopen van muziek toen ik zo’n jaar of 10 was, er was toen nog niets anders dan vinyl verkrijgbaar. Zodoende luisterde ik  hier alleen maar naar, altijd op de draaitafel van mijn vader. Wat ik mij nog goed kan herinneren is dat ik vroeger wat extra zakgeld kreeg als de kermis bij ons in de stad was. Dat geld ging bij mij alleen echt niet op aan de kermis, ik ging er altijd direct mee naar de platenzaak om vinyl te scoren. Mijn vader vond het geweldig dat ik mijn extra zakgeld hieraan uitgaf in plaats van aan de kermis.

Op den duur is er natuurlijk ook een CD speler bij gekomen, ik denk dat ik in 1986 mijn eerste CD heb gekocht. Ik heb mijn platen echter nooit verkocht of weggedaan, integendeel ik bleef gewoon nog steeds platen kopen. Toen ik in 1998 mijn serieuze platenspeler kocht verklaarde iedereen mij voor gek, maar tot op de dag van vandaag heb ik hier geen enkele spijt van.

Hoe ziet jou platenspeler set-up eruit?

De platenspeler die ik in 1998 heb aangeschaft is een Linn Sondek LP12 en dit is de platenspeler waar ik nu nog steeds van geniet. Ondertussen heb ik wel wat upgrade’s laten uitvoeren door mijn vinyl/audio vrienden van Concerto Audio uit Amsterdam. Er zijn wel momenten geweest waarop ik heb gekeken om mijn LP12 in te ruilen voor een andere draaitafel maar dat werd zelfs door de winkeliers waar ik mee sprak afgeraden. Zodoende heb ik mijn LP12 nog steeds en heb ik 6 maanden geleden een Kore sub-chassis laten plaatsen wat overigens weer een hele verbetering is.

De set-up wordt afgemaakt met een voor-/ eindversterker combinatie van het Nederlandse Duson, wat helaas ter ziele is, samen met een CD speler van Duson. De speakers zijn van Tannoy, type D500 om precies te zijn, hier ben ik zeer tevreden over. Daarnaast is er ook vrij serieus naar de bekabeling gekeken, hiervoor is de keuze gevallen op een combinatie van onder andere Nordost en MIT.

Al met al is dit ondertussen al een vrij oude set en zit ik ook vaak te dromen over iets nieuws, maar als ik dan weer wat aan het sparen ben gaat het toch altijd weer op aan nieuwe muziek. En dan voornamelijk vinyl want daar ligt toch wel mijn hart, alleen als het echt niet op vinyl verkrijgbaar ga ik voor de cd.

Wat is jou favoriete plaat en waarom?

Deze vraag word mij wel vaker gesteld en iedere keer denk ik als eerste aan Blue Lines van Massive Attack. Dit album komt uit 1991 en  ontroerde mij toen zo heftig en blijft dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen, dat zegt volgens mij toch wel genoeg?
In 2013 is dit album opnieuw uitgebracht op dubbel vinyl, ik heb deze natuurlijk direct aangeschaft en ook toen ik deze opzette kreeg  voor de zoveelste keer weer tranen in mijn ogen.

Vinylfanaat Matthieu Tensen Platenspeler set-up 2

Wat voor type luisteraar ben jij?

Ik ben het type luisteraar dat er echt voor gaat zitten, ik kan namelijk niet zo goed tegen achtergrond muziek. Daarbij koop ik voornamelijk nieuw vinyl, misschien een hele rare gewoonte maar ik heb het gewoon liever nieuw… Ik kom dan ook heel weinig bij de kringloopwinkel en loop de vrijmarkt op koningsdag ook niet af om tweedehands vinyl te scoren. De meeste platen schaf ik aan bij Concerto Recordstore (niet te verwarren met Concerto Audio).
Wanneer ik vers vinyl heb gescoord gaat dit altijd eerst op de Okki Nokki voor een goede wasbeurt zodat het niet meer statisch is en het residu van de pers goed is verwijderd. Hierna steek ik het een nieuwe binnenhoes, die ik meestal cadeau krijg bij Concerto. Zo ben ik er zeker van dat mijn vinyl in de beste staat blijft en ik nog vele jaren kan genieten van die mooie albums.

Hoe groot is jouw platen collectie en hoe zou jij die typeren?

Ik schat dat ik ongeveer 700 platen heb, maar moet daarbij vermelden dat ik ze nog nooit heb geteld. Mijn collectie bestaat voor een groot deel uit Hip Hop uit de beginperiode van het genre. Ik heb onlangs nog een 13 delige box van Madlib gekocht, dit was een rib uit mijn lijf, maar was het meer dan waard. Daarnaast kent mijn platencollectie ook een groot aandeel Jazz, Soul en R&B waarbij mijn voorkeur altijd naar uitgaat naar een klein beetje Poppy. Klassiek, Hard Rock, Nederlandstalig, Country en Carnavalskrakers heb ik allemaal geprobeerd maar dat wilde niet echt lukken. Dat laatste vind ik overigens totaal niet erg, want er is nog zoveel mooie muziek te ontdekken.

Wat vind jij van LPspeler en heb jij misschien suggesties voor ons?

Ik ben erg positief over LPspeler, het is natuurlijk voor een muziek/vinyl liefhebber altijd leuk om hierover te lezen. De eerste suggestie die mij te binnen schiet is om een te kijken op http://www.arkpistoor.com/, een kunstenaar die veel mooie kunst uit vinyl maakt, dit zou een erg leuke aanvulling zijn voor de shop.
Ook zou ik de pagina met platenzaken in Nederland nog iets verder uitbreiden, wanneer ik een dag naar een stad ga zoek ik namelijk altijd als eerst naar de adressen van de daar aanwezige platenzaken.

Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This