Vinylfanaat: Mariska Tuinier

jul 4, 2016 | Vinylfanaat

Vinylfanaat Mariska Tuinier Pet Sounds Beach Boys

Wie ben je en wat doe je?

Hoi! Mijn naam is Mariska Tuinier. Ik ben mede-initiatiefnemer van de Vinyl50, de albumlijst/charts op basis van alleen LP-verkoop in Nederland. Deze lijst hebben we gelanceerd in oktober 2014. Naast de wekelijke albumcharts plaatsen we op ons platform www.vinyl50.nl diverse content en nieuwtjes rondom vinyl(releases), recensies van LP’s en rubrieken waarin artiesten, muzikanten en muziek-mensen hun verhaal doen.

Naast de Vinyl50 werk ik ook part-time bij Poppodium Iduna in Drachten, waar ik de PR en communicatie doe.

Waarom luister jij naar vinyl?

Ik luister naar vinyl om vele redenen! Ten eerste vind ik het prettig om een muziekproduct in handen te hebben. Ik ben opgegroeid met vinyl, maar toen ik tiener werd raakte de cd helemaal in zwang. Ik heb nog nooit gedownload, ben altijd trouw koopster geweest van cd’s en later weer vinyl. Voor mij is het opzetten van een plaatje, waarbij je dus met aandacht en voorzichtigheid met het product omgaat al de start van kunnen genieten van muziek. Bovendien vind ik het geluid over het algemeen veel warmer en heeft de imperfectie van een  plaat (bv als er een kraakje in zit) juist zijn charme. Een ander voordeel vind ik dat je als het ware “gedwongen wordt” om de plaat van a tot z te luisteren, in plaats dat je even snel een paar nummers overslaat om naar dat ene liedje te kunnen luisteren. Torre Florim (zanger van De Staat) schreef een tijdje terug een column voor Vinyl50 met als titel Vinyl, de vijand van de achtergrondmuziek waarin hij prachtig verwoord hoe het draaien van een plaatje er als het ware meer toe dwingt om “erbij” te blijven (deze column kun je hier lezen)

Hoe ziet jou platenspeler set-up eruit?

Ik hecht veel waarde aan spullen en hou er niet zo van om dingen zomaar te vervangen. Ik heb een versterker die vroeger van mijn ouders is geweest, een degelijke Sony. Hij is inmiddels denk ik 30 jaar oud, maar van superkwaliteit. Mijn drieweg-speakers heb ik gekocht nadat ik er hard voor heb gewerkt tijdens een vakantiebaantje, dik 20 jaar geleden, van Pioneer. Onze platenspeler is een vintage Dual 502, een oerdegelijk prachtig apparaat.

Vinyl50 logo
Het logo van de Vinyl50 waarvan Mariska mede-oprichter is

Wat is jou favoriete plaat en waarom?

Dit is natuurlijk een onmogelijke vraag! Een paar favorieten van mij zijn Ram van Paul McCartney, Rumours van Fleetwood Mac, Carrie & Lowell van Sufjan Stevens, Pet Sounds van The Beach Boys.

Wat voor type luisteraar ben jij?

Ik ga voor de best mogelijke geluidsweergave. De set die ik zelf heb kan ermee door, maar in de toekomst mik ik op nog hogere kwaliteit.Muziek luisteren, vinyl voorop, is voor mij als muzikant wat ademen voor een hardloper is. Er heerst momenteel een revival trend, waarbij de nostalgie van het medium vinyl aangedragen wordt als belangrijk element. Mensen genieten dan van tikken en kraakjes dankzij slecht onderhouden elpees, ik niet. Tenzij de krassen onderdeel zijn van het artistieke werk (zoals bij op vinyl gebaseerde hiphop). Ik snap niets van die sensatie. Een verrotte paraplu looft men ook niet omdat de regen er zo lekker doorheen druppelt. Voor mij heeft de luisterkwaliteit van vinyl niets te maken met nostalgie, maar alles met common sense.
Digitaal haalt het niet bij analoog omdat analoog dichter bij de menselijke manier van waarnemen ligt. Om dat te preserveren ben ik dan ook zuinig op mijn platen en het liefst voorzie ik ze nog van anti-statische binnenhoezen. Ik gebruik mijn elpees niet als frisbee of onderzetter en scratch niet met platen en apparatuur die daar niet voor bedoeld zijn.

Hoe groot is jouw platen collectie en hoe zou jij die typeren?

Ik luister elke dag plaatjes; sowieso s’avonds als het lekker rustig is. Maar ook mijn dochter (5) kan zomaar vragen tijdens het tekenen, “mama zullen we een plaatje opzetten?”.

Hoe groot is jouw platencollectie en hoe zou je hem typeren? Mijn platencollectie is die van mijn vriend en mij samen. Het bestaat uit platen en singles die wij vroeger in de jaren 70 en 80 hebben aangeschaft, daarnaast een deel nieuwe platen (zowel nieuw als 2e hands) en een deel platen die we hebben geërfd van onze vaders die beiden enorm muziekliefhebbers waren en er helaas niet meer zijn.  Dat maakt ook dat het een hele gevarieerde collectie is met prachtige klassiekers van The Beatles, The Stones, de typische ‘80s platen en nieuwe recente releases. Hoeveel we er precies hebben weet ik niet, ik schat totaal ongeveer 250 LP’s.

Wat vind jij van LPspeler en heb jij misschien suggesties voor ons?

Ik vind LP-speler een tof initiatief, voor mij vooral omdat ik wat meer over de technische zaken rondom een platenspeler en het draaien van vinyl leer.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This