De charme van vinyl; het echt beleven van muziek

feb 29, 2016 | Vinylfanaat

Waarom vinyl? Dat is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Mensen hebben het idee dat vinyl met name een stuk duurder en ook nog eens onhandiger is dan de vele digitale mogelijkheden die we tegenwoordig hebben.

Ik snap die vraag eerlijk gezegd ook wel een beetje. Vinyl is immers toch iets dat je echt moet ervaren om er voor te vallen, maar als het je eenmaal gegrepen heeft zul je je bijna afvragen waarom je al die jaren zoveel hebt geïnvesteerd in al die digitale muziek.

Als eerste is er de LP zelf, een LP is echt een ding. Hij is groot, zwaar, zit in een mooie hoes, vaak met een grote afbeelding erop, waardoor je de muziek alleen al door het vasthouden van de plaat en de hoes voor een deel beleeft. En dan heb je het nog niet eens gehoord… Het luisteren naar vinyl is namelijk ook een hele beleving op zich.

Er zijn natuurlijk de handelingen, het voorzichtig uit de hoes halen van de plaat om hem daarna op de draaitafel te leggen, schoon te maken en de naald er langzaam op te laten zakken, waardoor het luisteren naar de muziek veel meer een ding op zich wordt. Halverwege het album moet de plaat dan ook nog eens omgedraaid worden en mag je dit weer allemaal doen. Het zorgt ervoor dat je veel actiever naar de muziek gaat luisteren en ook veel meer hoort. Het luisteren is niet meer zomaar luisteren, het wordt een activiteit die erom vraagt dat je je echt op de muziek focussed waardoor je het meer in je op neemt en veel intenser beleeft.

Maar dat is niet alles, er is ook nog het geluid zelf. En dat geluid is bij een LP vele malen minder scherp. Alleen dan wel op zo’n manier dat het detail in de muziek niet verloren gaat, maar op een veel prettigere manier wordt weergegeven. Ik moet toegeven, heel soms zijn er cd’s die beter klinken dan de plaat, maar dat zijn toch wel echt de uitzonderingen.

Zo nu en dan krijg ik wel eens te horen dat tegenwoordig alles digitaal wordt opgenomen, dus dat het dan weinig zin heeft om deze moderne opnames op vinyl te kopen. Ik kan deze basisgedachte goed volgen, alleen is dat puur gebaseerd op theorie, wanneer ik een moderne release luister op CD of LP hoor ik namelijk toch echt een verschil. De scherpe randjes van de digitale opname worden minder, het geluid wordt “ronder” en aangenamer, dit allemaal doordat het een LP is.

En het aspect van de prijs, sja, je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Maar Vinyl hoeft niet duur te zijn, platen kun je vaak tweedehands vinden voor leuke prijzen en op marktplaats staan een hoop mooie betaalbare lp spelers. Natuurlijk is het dan wel vaak belangrijk om de naald te vervangen om zeker te zijn dat je je vinyl niet beschadigd, maar dit hoeft allemaal niet veel te kosten. De prijzen van goede nieuwe instapmodellen zijn de afgelopen jaren ook steeds toereikender geworden, neem bijvoorbeeld een Rega RP1 die begint al bij €379 en biedt daarnaast enorm veel upgrade-mogelijkheden voor als je de smaak echt te pakken hebt.

Uiteindelijk is muziek in mijn ogen emotie en middels vinyl luisteren wordt deze emotie weer op de voorgrond gesteld, daarbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Muziek hoor je te beleven en dat is waar vinyl om de hoek komt kijken.

Ben jij of ken jij een vinylfanaat? dan komen wij graag in contact met jou om jouw verhaal op te schrijven.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This