Een scandinavische noot

jun 13, 2016 | Vinyl & Art

 

In samenwerking met kunstenares Marthe Scholtens publiceren wij iedere maand een kunstwerk, waarmee zij allerlei verschillende aspecten bij de door ons zo geliefde muziek verbeeld.zweden vinyl art byscheef

Een paar weken geleden schreven wij nog over 5 ideale albums voor tijdens een roadtrip. Dit onderwerp gaf genoeg inspiratie voor het kunstwerk in de vinyl & art rubriek van deze maand.

Leidend voor de tekening was het Scandinavische landschap waar we tegenwoordig veel succesvolle bands en DJ’s vandaan zien komen. Scandinavië is hierbij in alle muziekgenres goed vertegenwoordigd en de inspiratie die uit de omgeving wordt gehaald is hier ook zeker in terug te horen.

Te denken valt aan DJ’s zoals Avicii of bands zoals Graveyard (old school rock) en In Flames (Metal, er is zelf een substroming binnen de metal vernoemd naar de Zweedse stad Göteborg: de Göteborgmetal). Maar dan ben je er nog niet, singer-songwriters zoals Agnes Obel en Sivert Høyem hebben zich inmiddels ook meer dan bewezen en de experimentele muziek van het Noorse Ulver kent ook een trouwe fanschare.

Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te noemen, maar dan wordt de lijst wel erg lang natuurlijk. Ik heb nog een groot aantal scandinavische bands die goed zijn vertegenwoordigd in mijn platenkast en die ik een warm hart toedraagt. Maar dan gaan we meer kijken naar mijn persoonlijke smaak in plaats van de unieke positie van de Scandinavische muziek. Ik kan enkel zeggen dat ik het zeker kan aanraden om eens goed te gaan kijken wat landen zoals Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland te bieden hebben (Finland is officieel geen onderdeel van Scandinavië, maar ik reken ze in dit verhaal toch wel even mee).

 


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This