Alles over de phono voorversterker
Wat is een phono voorversterker?
Een platenspeler is natuurlijk heel mooi, maar het wordt pas echt mooi wanneer je er ook naar kunt luisteren. Nu is het zo dat de sterkte van het signaal dat een platenspeler produceert erg laag is, te laag voor de standaard aux-ingang van een versterker. Om deze reden werden veel versterkers vroeger standaard uitgerust met een phono-ingang, waar de platenspeler op kon worden aangesloten.
De phono ingang was vaak enkel voor MM elementen geschikt, voor gebruik met een MC element was het gebruik van een step-up transformer nodig. Dit omdat een MC element een zwakker signaal afgeeft dan een MM element. Ondank de ingebouwde phono-ingang werd er ook vaak nog gekozen voor het gebruik van een losse phono voorversterker, volledig gescheiden kanalen geven immers toch het meest zuivere signaal. Tegenwoordig is het ook nog eens zo dat veel versterkers geen phono ingang meer hebben en dus ook echt een losse phono voorversterker nodig hebben om een platenspeler aan te kunnen sluiten.
Welke phono voorversterker moet ik hebben?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten met wat voor element je wilt gaan spelen, is dit een MM of een MC element? In het eerste geval zullen de meeste phono voorversterkers voldoen. Wanneer je met een MC element wilt spelen kun je kiezen voor een voorversterker die geschikt is voor MC. Vaak zijn MC phono voorversterkers ook geschikt voor MM elementen en wanneer hij met beide type elementen werkt kun je uiteindelijk nog alle kanten op.
Ook kun je kiezen voor een MM phono voorversterker in combinatie met een step-up transformer. Dit is eigenlijk nog beter (maar ook prijziger) dan een MC phono voorversterker. Maar waarom is dit nou beter? Het antwoord daarop is eigenlijk heel eenvoudig; een step-up transformer werkt passief waardoor het signaal zuiverder blijft dan wanneer hij actief versterkt wordt.
Belangrijk om nog even te noemen is dat MM voorversterkers ook werken met zogeheten High-Output MC elementen (zoals de Ortofon Turbo elementen).
Moet mijn phono voorversterker een subsonisch filter hebben?
Sommige phono voorversterkers komen met een subsonisch (subsonic) filter. Een subsonisch filter zorgt ervoor dat de extreem lage tonen niet worden doorgegeven aan de versterker en aan de speakers. Doordat LP’s niet altijd volledig vlak zijn is het namelijk mogelijk dat er zeer lage tonen bij de speakers komen die de muziek kunnen vervormen of schadelijk kunnen zijn voor de speakers (als je soms de speakers zo extreem ziet uitslaan dat ze uit de kast lijken te komen is dit natuurlijk niet bevorderlijk).
Er zijn mensen die niet zonder een dergelijk filter willen spelen, omdat ze dit beter vinden klinken en omdat het een stukje beveiliging is van je systeem. Aan de andere kant zijn er ook mensen die de muziek juist minder goed vinden klinken met een subsonisch filter en dit geen vereiste vinden, of hem enkel bij een aantal platen gebruiken waarbij de speakers uitslaan. Echter, theoretisch zou je dit filter niet moeten horen, het zijn immers de “subsonische” frequenties die worden gefilterd, maar in sommige gevallen is er een heel klein verschil te horen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de voorversterker/ het filter.
Wanneer je in je systeem geen last hebt van de symptomen zoals hierboven beschreven is een subsonisch filter geen vereiste. Het is ook een klein beetje persoonlijke voorkeur.
p.s. in onze shop verkopen wij ook verschillende phono voorversterkers
Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.