Welke platenborstel voor welk doel?

jan 28, 2017 | Platen & LP's

Als je even rondkijkt in onze shop zul je al gauw zien dat er van alle verschillende zaken die wij verkopen een hoop varianten beschikbaar zijn. In sommige gevallen is dat natuurlijk meteen erg logisch, maar in andere gevallen zorgt dit voor wat meer vraagtekens. Zo krijgen wij zo nu en dan wel eens de vraag gesteld waarom er allerlei soorten platenborstels zijn en waarin het echte verschil nou zit tussen de ene en de andere platenborstel.

De ene platenborstel is de andere niet

Het verschil in platenborstels zou je kunnen zien als een verschil in functionaliteit en gebruiksdoel. Er zijn allereerst de antistatische platenborstels, zoals de Tonar Nostatic. Dit soort borstels nemen iets stof van de plaat, maar zorgen er vooral voor dat de LP zoveel mogelijk van zijn statische lading wordt ontdaan. En dat betekend uiteindelijk minder tikken tijden het luisteren.

Daarnaast is er de platenborstel met een fluwelen padding, voorbeelden hiervan zijn de Tonar Classic en de Clearaudio Pure Groove. Het fluweel van deze borstel trekt stof van de plaat echt aan en zijn zodoende geoptimaliseerd om je LP’s voor het spelen van stof te ontdoen. Antistatische eigenschappen hebben deze borstels niet.

Als laatste is er dan nog de combinatieborstel, dit is de Tonar Dustaway (ook wel bekend als de Dustjockey). Deze plantenborstel heeft een rij antistatische haren, gevolgd door een fluwelen padding en nog een rij antistatische haren om het geheel af te ronden. Hierin komt eigenlijk het beste van twee werelden samen. Voor het gewoon luisteren naar een goede plaat is dit ook onze favoriet.

Waarom zou je dan nog een van de andere platenborstels gebruiken? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig wij zelf gebruiken naast een combinatieborstel ook de fluwelen borstels veel, maar dan puur voor het wassen van platen. De fluwelen borstel komt net iets dieper in de groef dan de antistatische borstel en de haren van deze laatste vinden wij wat onhandig tijdens het wassen van de platen. Daarbij zorgt het wassen op zich er al voor dat de plaat van zijn statische lading wordt ontdaan.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This