Wat zegt het gewicht van een LP?

mrt 31, 2016 | Platen & LP's

We kunnen tegenwoordig haast niet meer een platenzaak in lopen, of een online platenshop bezoeken, zonder dat we over de kreten “180gr. Heavyweight Vinyl” of “Audiophile pressing” (waarmee in de meeste gevallen ook een 180 grams persing wordt bedoeld) struikelen. Maar wat zeggen deze kreten nou eigenlijk? Betekent het dat zo’ n LP een betere geluidskwaliteit heeft dan een “standaard” lp? Of is het nog wat anders…?

Om te beginnen voelt een zwaardere plaat natuurlijk stukken fijner aan dan een plaat met een standaard gewicht. Het voelt degelijker en nog meer als een “ding”, dit maakt de ervaring van het luisteren van platen in mijn optiek een stuk mooier. Maar lost daarvan zegt het gewicht van een plaat eigenlijk helemaal niet zo veel. De kwaliteit van de opname, de master die is gebruikt voor het persen en de kwaliteitscontrole is immers uiteindelijk altijd de beslissende factor voor de geluidskwaliteit. Zo zijn er geweldig klinkende 140 grams platen en is er ook 200 grams vinyl met een bedroevend geluid.

In sommige gevallen wordt er gezegd dat de groeven van zwaar vinyl dieper zijn dan dat het geval is bij lichtere platen. Ook dit klopt niet, de diepte van de groef wordt namelijk bepaald door de master en voor zwaardere persingen wordt nooit een master gebruikt met een groef die dieper is dan gebruikelijk.

Maar is er dan helemaal geen voordeel naast het feit dat het zwaarder aanvoelt? zul je nu misschien denken. In sommige gevallen is dat wel zo, omdat met de zwaardere persingen wordt gedoeld op de audiofielen onder ons is het waarschijnlijk dat er een strengere kwaliteitscontrole plaats zal vinden. Hierdoor zal de kans op kleine afwijkingen, off-center persingen en oppervlakteruis in sommige gevallen iets kleiner zijn. Dat gezegd hebbende, is het zeker niet zo dat de kwaliteitscontrole altijd strenger zal zijn bij dergelijke persingen. Ik heb in de loop der jaren wel enkele labels ontdekt waar de kwaliteit van het vinyl bijna altijd subliem is en dat is dan ook waar ik vaak op let.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat, wanneer het kan, ik het liefste een zware persing koop. Dit puur vanwege het gevoel dat de plaat geeft en bij vinyl is voor mij de beleving toch ook wel iets waar ik veel waarde aan hecht.

Ook zal een zwaardere persing minder makkelijk krom kunnen worden, dit is echter iets waar je je bij de juiste manier van opslag van je platen normaal gesproken geen zorgen over zult hoeven te maken.

Naast het gewicht, hebben we ook steeds te maken met gekleurd vinyl. Dit is ook een verhaal op zich en daar zal ik binnenkort ook zeker op terug komen!


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This