Het verschil tussen 33-1/3 en 45 toeren platen

apr 28, 2016 | Platen & LP's

Veel vinyl-liefhebbers zien het liefste zoveel mogelijk platen verschijnen op 45 toeren, maar waarom eigenlijk? Voldoet de “standaard” 33-1/3 toeren dan niet?

Het is zeker niet zo dat de 33-1/3 toeren plaat niet voldoet, deze heeft vaak ook een erg goed geluid en de digitale geluidsdragers kunnen er eigenlijk vrijwel nooit aan tippen. Toch is het zo dat een 45 toeren plaat nog beter klinkt, hoe dat komt zullen we hieronder uitleggen.

Waarom klinken 45 toeren platen beter?

Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest. Wanneer je hiernaar kijkt, zul je zien dat de muziek bij een 45 toeren plaat dus over een groter deel van de plaat is verdeeld ten opzichte van zijn langzamer draaiende broertje.

Doordat de informatie meer verspreid is over de plaat zijn de platenmaatschappijen in staat om meer detail te verwerken in de groef, simpelweg omdat er eigenlijk meer ruimte voor is. De frequency response/ dynamiek kan hierdoor stukken hoger zijn bij een 45 RPM plaat.

Een LP met minder compressie

Sommige mensen zien het aantal toeren van een plaat ook wel als de analoge versie van de compressie die we bij digitale geluidsbronnen zien. Deze vergelijking kun je zelfs nog verder trekken, een lossless digitaal bestand is vaak stukken groter dan een MP3. Ditzelfde geldt voor een 45 toeren plaat, de speeltijd per zijde van de LP is hierbij namelijk korter dan bij een 33-1/3 RPM LP, een nummer neemt in dit geval dus letterlijk meer ruimte in.

Persoonlijk vind ik ook dat een 45 toeren plaat, naast dat het een beter geluid heeft, ook dwingt om nog actiever naar de muziek te luisteren. Als het kan kies ik dan ook altijd voor 45 RPM, helaas komt dit alleen niet zo vaak voor en zal 33-1/3 RPM voorlopig toch de standaard blijven.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This