Het omdraaien van je lp’s tijdens een luistersessie

dec 11, 2016 | Platen & LP's

Het luisteren van vinyl gaat, of je het nou wilt of niet, altijd gepaard met het feit dat je tijdens een luisterbeurt hoe dan ook een keer de LP van kant zal moeten wisselen. Niet bepaald rocket science zou je zeggen, dat is ook absoluut waar, maar toch zitten achter zo’n simpele handeling nog wel wat leuke weetjes en achtergronden waardoor je er misschien heel anders naar zult gaan kijken.

Hoe kun je het best je LP van kant wisselen?

In de basis is het wisselen van kant niet zo ingewikkeld, wanneer je aan iemand vraagt hoe dit in zijn werk gaat krijg je veelal ook een zeer eenduidig antwoord. In de regel klinkt dat als volgt: “ik haal de naald van de plaat, stop de platenspeler, draai de plaat om, start de platenspeler en laat de naald weer zakken.”. Op zich een erg logisch antwoord, maar toch kun je zelfs zoiets simpels nog anders benaderen.

Wij raden dan ook altijd een net iets andere manier van handelen aan, hoewel het bijna onlogisch klinkt laten wij altijd een handeling uit bovenstaand rijtje weg. Bij het wisselen van kant of van LP laten zetten wij de platenspeler nooit stop, maar laten hem altijd draaien. Klinkt raar, dus waarom doen wij dat? Dit heeft alles te maken met het behoud van de platenspeler zelf, doordat hij niet iedere keer op gang hoeft te komen zorg je dat er minder slijtage plaatsvindt aan de motor en het lager. Bij een belt-drive platenspeler helpt het ook nog eens om de levensduur van de aandrijfriem te verlengen. Een simpele truc om het geheel langer op maximaal niveau te laten presteren.

Toegegeven; het voelt in het begin wat onwennig om de platenspeler te laten draaien tijden het wisselen, maar dat is even kwestie van het verwerven van wat handigheid. Mocht je nou bang zijn dat je je plaat hiermee zult beschadigen, dan kun je simpelweg oefenen met een waardeloze oude plaat die je nog hebt liggen of voor een euro bij kringloop op de kop kunt tikken. Binnen no-time zal het net zo makkelijk gaan als wanneer je de platenspeler stop zette.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This