Hoe voorkom je grijsgedraaide platen?
Een van de zaken waar mensen nog wel eens bang voor zijn wanneer ze starten met het draaien van LP’s is het grijsdraaien (of grijs draaien) hiervan. Erg begrijpelijk, want dat zou immers zonde zijn van de platen en het geld dat je er in steekt. Maar gelukkig is deze angst helemaal niet nodig.
Wat is grijsdraaien?
De term grijsdraaien komt nog uit de tijd dat er geen LP’s werden geluisterd, maar dat er nog volop grammofoon platen werden gedraaid. Deze grammofoon platen werden afgespeeld met een echte metalen naald, waardoor op den duur de plaat ook daadwerkelijk grijs werd. Ook waren de toleranties nog niet zo nauw als tegenwoordig, hierdoor trad er ook behoorlijke slijtage op wanneer een plaat vaak werd afgespeeld.
Hoe voorkom je grijsdraaien?
Met de LP’s en platen van tegenwoordig is het echter een heel ander verhaal. De meeste platenspelers hebben een goede en fijne naald en ook de benodigde fijnafstelling waardoor dit allemaal niet hoeft te gebeuren. De juiste apparatuur is dus de basis, maar daarnaast is er ook nog wel een stukje onderhoud dat van belang is. Zo is het aan te raden om na zo’n 500 uur spelen de naald te vervangen, omdat deze wel zal slijten na verloop van tijd. De zijkanten van de naald zullen heel langzaam ietsje vlakker worden waardoor de groeven wel iets kunnen gaan slijten. Het verschilt per naald hoe lang de daadwerkelijke speelduur zal zijn voordat hij echt zal beginnen te slijten, maar met 500 uur zit je eigenlijk altijd veilig. Slijtage van de naald kun je vertragen door de naald en de platen die je speelt goed schoon te houden (dit is niet alleen beter voor je naald, maar ook voor je plaat). Dat is eigenlijk alles wat betreft de platenspeler.
Daarnaast is er dan ook nog een puntje met betrekking tot de platen zelf en het afspelen hiervan. Door dit op de goede manier te doen kun je namelijk bijna zeker stellen dat jouw platen niet zullen slijten. Wanneer je een plaat afspeelt wordt door de wrijving tussen de naald en de plaat de temperatuur in de groef enorm hoog, daar is op zich niets mis mee, maar dan moet je de plaat niet direct nog een keer afspelen. Doordat de temperatuur zo hoog wordt kan de groef namelijk vervormen wanneer je hem snel daarna nog een keer afspeelt, en dit kan ervoor zorgen dat de plaat op den duur ook echt grijsgedraaid zal gaan klinken.
Al met al is er dus helemaal niets om je zorgen over te maken zolang je er maar zorg voor draagt dat je de plaat juist behandelt en je je naald op tijd vervangt.
Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.