Hoe kun je je platen het beste bewaren?

apr 14, 2016 | Platen & LP's

Een van de dingen die bij het hebben van een platencollectie hoort, of hij nou groot of klein is, is het opbergen en bewaren van de LP’s. En ook voor het bewaren van platen bestaan goede en minder goede manieren waarmee je heel makkelijk een bijdrage kan leveren aan het behoud en de levensduur van de plaat.

Het recht neerzetten van LP’s

Als eerste is er natuurlijk het punt in welke stand je je LP’s het beste kunt opbergen. Dit is eigenlijk heel eenvoudig, wanneer je er voor zorgt dat de platen allemaal goed verticaal staan ben je er zeker van dat ze ook goed zullen blijven. Als ze niet verticaal staan, maar scheef of op elkaar liggen is er een risico dat ze na verloop van tijd krom zullen trekken. Als ze scheef staan worden de platen immer op twee punten belast en kunnen ze gaan doorhangen, of er zijn andere platen die er met hun gewicht op drukken waardoor ze ook kunnen verbuigen.

“En waarom kunnen ze dan kromtrekken als ze plat op elkaar liggen?” zul je nu misschien denken. Dat komt doordat een LP eigenlijk nooit 100% vlak is. Het midden van een plaat is altijd iets dikker dan de randen ervan, hierdoor kunnen de randen naar beneden gaan hangen wanneer ze op deze manier worden bewaard.

platen-bewaren-fout-vinyl-academy

Houdt je platen weg van warmtebronnen

Naast het feit dat het belangrijk is om je platen goed neer te zetten is het ook belangrijk om ze op de juiste plaats te bewaren. En de juiste plaats is eigenlijk iedere plaats die ver genoeg is verwijdert van een warmtebron. Een plaat wordt immers gemaakt met warmte, hierdoor krijgt hij onder andere zijn vorm. De toegevoerde warmte maakt het vinyl namelijk zacht vervormbaar. Ditzelfde gebeurd wanneer je de platen bij een verwarming bewaart, ook al heb je ze dan perfect verticaal staan, toch zullen ze ook dan krom kunnen trekken.

Heel kort samengevat is het van belang dat de platen goed verticaal staan en niet bij een warmtebron, als je hiervoor zorgt weet je dat ze in ieder geval goed gestald staan.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This