Het digitaliseren van LP’s
De lezers van deze website luisteren naar vinyl om verschillende redenen, echter geldt voor de meesten wel dat de geluidskwaliteit één van de redenen is om voor vinyl te kiezen. Het superieure geluid van vinyl is onder andere gevolg van het feit dat het een analoge drager betreft. Nu zul je je ongetwijfeld afvragen waarom je je platen dan zou willen digitaliseren en waarom wij daar een artikel over schrijven.
Erg begrijpelijk als je het ons vraagt, en als het even kan zouden wij ook altijd kiezen voor de analoge vorm. Alleen is het in sommige gevallen zo dat je niet om een digitaal formaat heen kunt. In de auto, tijdens het hardlopen en allerlei andere activiteiten is digitaal meestal the way to go. Zo nu en dan krijg je bij aanschaf van vinyl ook een downloadcode voor een digitale versie van het album, maar dat is zeker niet altijd zo.
Sommige mensen kiezen er dan voor om een album zowel digitaal als op vinyl aan te schaffen, maar dat kost natuurlijk wel een hoop extra geld. Een andere mogelijkheid is om je vinyl zelf te digitaliseren.
De Apparatuur
Wanneer je ervoor kiest om zelf je platen digitaal om te zetten is het van belang om de juiste hardware hiervoor te hebben. In dit geval natuurlijk een platenspeler, maar die zul je al wel hebben, en een Analoog-Digitaal converter. Dit laatste is eigenlijk precies het tegenovergestelde van de welbekende DAC, het geluidssignaal wordt hierin namelijk omgezet van analoog naar digitaal.
Enkele platenspelers die op de markt zijn, zijn reeds voorzien van een ADC. Echter is dit eerder uitzondering dan regel. Mocht je nog een ADC nodig hebben, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een Phono voorversterker met USB-uitgang. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Thorens MM-008 ADC en de Rega Fono Mini A2D. Daarnaast bestaan er ook nog volledig op zichzelf staande Analoog-Digitaal converters.
Mocht je op het punt staan om een Phono Voorversterker aan te schaffen en eventueel ook je vinyl willen digitaliseren, dan kun je de ADC functie hierbij in overweging nemen. Let hierbij altijd wel op dat de kwaliteit van de ADC voldoet aan jouw wensen (moet hij bijvoorbeeld 24 bits aankunnen of is 16 bits voldoende?).
Natuurlijk hebben de meeste computers tegenwoordig ook een geluidskaart waarmee je het geluidssignaal kan omzetten naar een digitaal signaal via de line-in ingang. In dit geval sluit je je voorversterker aan op de line-in van de computer. Dit geeft alleen wel mindere resultaten dan wanneer je gebruik maakt van een goede ADC.
De Software
Met enkel de hardware ben je er nog niet, het hebben van de juiste software is net zo belangrijk. Gelukkig hoeft dit geen grote investering te zijn, sterker nog, dit kan helemaal gratis. Een veel gebruikte opnametoop is het open-source programma Audacity, wat je hier gratis kunt downloaden.
In Audacity kun je zelf bepalen wat de opnamekwaliteit is die je wilt hebben, dit is natuurlijk wel deels afhankelijk van de kwaliteit van jouw ADC. Met een 16-bits ADC kun je natuurlijk geen 24-bits opname maken in Audacity. Daarnaast kun je ook de opname splitsen in losse tracks, dit laatste is natuurlijk van belang wanneer je jouw opnames wilt gaan gebruiken op je iPod of in de auto.
Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.
Prachtig artiekel. Vergeet niet de DJ. Een tijd bewoog men weg van de draaiende onderdelen richting de knoppen, maar er is een levendig segment wat tegenwoodrig beslist een draaiende platter wil op high-end aparatuur en meestal een achtergrond heeft van vinyl.
Het is mooi je exclusieve 12 inch vinyl digitaal te gebruiken met een zo mooi mogelijke sinus.
De Codec (analoog naar digitaal) zit in je mixer, je gebruikt een orthofon concorde MKII. In audacity doe je idd de rest, ruisonderdrukking, klikverwijdering, geraffineerde EQ instellingen, stiltes stil maken en volume aanpassing. Zo eindig je met een keurige WAV op 96K 32bit float diep. Ik geloof dat dit uit maakt. Zeker als het hard gaat. Sommige prefereren slim de Aiff die overal lijkt te werken. Je bitdiepte is dan beperkter, meen ik. Die prachtige analoge sinus is zo digitaal beschikbaar en hanteerbaar, kristalhelder. Geschikt voor eindeloos looping en slicing. Zelf geloof ik dat dit mooier is dan CD.