Het afspelen van Mono en 78 toeren platen

jun 30, 2016 | Platen & LP's, Platenspeler set-up

Voor de meeste mensen geldt dat hun platencollectie voornamelijk uit stereo platen bestaat. Echter is er vaak ook nog een deel Mono en zijn er soms zelfs nog ouderwetse 78 toeren schellak platen aanwezig.

Nu krijgen wij zo nu en dan wel eens de vraag of je met een stereo element welk Mono platen af kunt spelen en hoe dit zit met 78 toeren platen.

Het afspelen van Mono platen

Om te beginnen kun je met een stereo platenspeler/ platenspeler voorzien van een stereo element gewoon mono platen afspelen. Mocht je incidenteel eens een keer een mono plaat opzetten, dan is hier ook niets mis mee. Wanneer je echter met grote regelmaat mono platen luistert is het wel aan te raden om hier een “dedicated” set-up voor te hebben. Zo’n set-up kun je eenvoudig maken door een platenspeler te voorzien van een speciaal mono element.

Bij een mono plaat is het geluidssignaal maar in een richting in de plaat gesneden, dit is van links naar rechts. Een stereo plaat daarentegen heeft geluidssignalen die van links naar recht in de plaat zijn gesneden, maar ook van boven naar beneden. Dit is het onderscheid tussen het linker en rechter kanaal.

Door gebruik te maken van een mono element worden er enkel signalen opgepakt de van links naar rechts zijn gesneden, het element is niet gevoelig voor op-en-neer gaande signalen. Het gebruik van zo’n speciaal mono zorgt voor minder last van oppervlakte ruis en geeft een veel diepere klank. Deze diepe klank is ook voor mono-opnames voor worden geroemd.

Een ander voordeel van het mono element is dat het signaal dat naar het rechter- en linkerkanaal in het element zelf al gelijk wordt getrokken. Hierdoor krijg je een absoluut mono geluidsbeeld, terwijl dit bij een stereo-element nog wel eens kan afwijken.

Het afspelen van 78 toeren platen

78 toeren platen zijn een heel ander verhaal dan de mono platen die we hierboven besproken hebben. Een 78 toeren plaat kun je niet zomaar op iedere platenspeler afspelen. De 78 toeren plaat stamt nog uit de tijd van de grammofoon, dit zijn dan ook allemaal grammofoonplaten en geen LP’s. Deze grammofoonplaten hebben vele malen bredere groeven dan we ze kennen van de LP. De naalden die wij tegenwoordig gebruiken bij onze stereo en mono platen zullen hierdoor met name de bodem van de groef lezen in plaats van de zijkanten waar bij een 78 toeren plaat de informatie is te vinden.

Het gebruik van een normaal Stereo of Mono element bij een 78 toeren plaat is dan ook absoluut af te raden. Het afspelen van een 78 toeren plaat heeft een behoorlijke impact op de toch wel zeer delicate Mono en Stereo elementen die we normaal gesproken gebruiken. En dat is niet het enige, het gebruik van een dergelijke stylus zal ook de plaat beschadigen en dat is wel het laatste wat je wilt.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This