Het instellen van de juiste Azimuth

mei 5, 2016 | Elementen, Platenspeler set-up

De azimuth is een iets onbekendere instelling voor de platenspeler, maar kan een groot verschil maken in het geluid dat jij van je platenspeler krijgt. Om dit iets beter te begrijpen zullen we eerst kijken naar wat azimuth nou eigenlijk precies is.

Wat is Azimuth?

Heel simpel gezegd is de azimuth de hoek waaronder de naald van je platenspeler, van voren gezien, de plaat raakt. Wanneer deze optimaal is ingesteld zal deze hoek precies 90 graden zijn, wat zal resulteren in een zo goed mogelijk gebalanceerde weergave van de LP. Als de hoek hiervan afwijkt zal de weergave iets meer naar het linker- of rechterkanaal zijn georiënteerd.

Platenspeler Azimuth Instelling voorbeeld

Hoe vind ik de juiste Azimuth?

Nu je dit weet vraag je je misschien af hoe je de juiste azimuth instelling kunt vinden. Daarvoor zijn verschillende methoden, maar allereerst is het wel belangrijk om te weten dat lang niet alle platenspelers een mogelijkheid hebben voor het aanpassen van de azimuth. Wanneer je deze wel hebt kun je hiermee aan de slag.

Om de juiste instelling te vinden zijn er enkele meters op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om de weergave van het linker- rechterkanaal te meten met behulp van een test-LP. Op dit soort meters kun je je platenspeler direct aansluiten en meteen beginnen met instellen. Een voorbeeld hiervan is de Fozgometer van Musical Surroundings, welke met een analoge meter aangeeft hoeveel DB naar beide kanalen gaat en of er een afwijking in de kanaalbalans aanwezig is. Dit soort apparaten zijn alleen niet heel goedkoop en wanneer je er weinig gebruik van zult maken is het ook een flinke investering. Wel is het zo dat dit de beste resultaten geeft.

Als alternatief voor de Fozgometer kun je ook gebruik maken van een goede en nauwkeurige voltmeter om ieder kanaal te meten. Of wanneer je je LP-speler aan je computer kunt koppelen is er ook nog de mogelijkheid om met de software van Audacity het signaal te analyseren. Als je hier goed op inzoomt kun je namelijk zien of beide kanalen een exact even sterk signaal afgeven. Het is wel aan te raden om hierbij een Test-LP te gebruiken om de meting zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Naast deze geavanceerdere methodes zijn er ook iets minder geavanceerde en goedkopere methodes. De eerste methode bestaat uit het uit fase aansluiten van één kanaal van het element om vervolgens een mono track aan te zetten en te kijken of er geen geluid te horen is wanneer je in het midden van de speakers zit. Doordat beide kanalen uit fase zijn moet de signalen elkaar opheffen, wat resulteert in stilte. Het uit fase aansluiten kan heel eenvoudig worden gedaan door de aansluiting plus en de min van één kanaal op het element om te draaien.

Als laatste is er dan ook nog de mogelijkheid om de azimuth met een spiegel te controleren en in te stellen. Bij deze methode laat je de naald voorzichtig op een spiegel zakken en kijkt van bovenaf of hij precies verticaal staat.

Een goed startpunt om je azimuth te controleren is door eerst te kijken of je headshell goed horizontaal staat, dit kan met speciale kleine waterpassen die hiervoor geschikt zijn. Vanuit hier kun je voorzichtig gaan tweaken.

p.s. voor iedereen die met Audacity wilt experimenteren, de software kun je hier gratis downloaden: http://www.audacityteam.org/download/


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This