Het inspelen van je naald

mei 19, 2016 | Elementen

Wanneer je een net nieuwe platenspeler hebt gekocht, of een nieuw element/ naald hebt aangeschaft is natuurlijk de eerste stap de je gaat maken het monteren, uitlijnen en afstellen hiervan.

Wanneer je dit allemaal hebt gedaan kun je eindelijk ook echt met deze naald naar je platen gaan luisteren. Vaak zul je al direct een verbetering horen ten opzichte van je vorige naald of element omdat mensen er vaak voor kiezen om meteen een kleine upgrade te doen. Echter is dit pas het begin van het volledige genieten, om het beste geluid te krijgen moet je element/ naald namelijk toch eerst enkele tientallen uren hebben gespeeld.

Wanneer je begint met het gebruiken van je nieuwe element zal het geluid iets minder open klinken dan na een aantal speeluren. Dit heeft er mee te maken dat de naald een mechanisch element is dat eerst wat los moet komen voordat hij zijn volledig potentie zal kunnen benutten (eigenlijk is dit net zoals bij speakers). Zodra dit het geval zul je merken dat de frequentie respons zal toenomen en het geluid meer open en breder zal worden.

Wanneer je het element of de naald enkele uren hebt laten spelen zul je al redelijk vlot verschil merken, en na een uur of 50 heb je voor veel elementen min of meer het maximaal haalbare bereikt. Een leuke manier om je naald in te spelen is natuurlijk door simpelweg van je platen te genieten. Mocht je dit geduld echter niet hebben, dan zijn er ook nog speciale “break-in records” op de markt, deze platen hebben vaak een track die is voorzien van roze ruis (pink noise). Deze pink noise zorgt er voor dat de inspeel-periode van je naald/ element aanzienlijk korter zal zijn.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This