Het belang van een goed uitgelijnd element

feb 19, 2016 | Elementen, Platenspeler set-up

Wanneer je een element hebt aangeschaft ben je al een eind, maar het belangrijkste moet nog gebeuren. Namelijk de installatie van het element. Voor een goede overdracht van het geluid naar het element zijn daarom een aantal dingen belangrijk om goed op orde te hebben. Dit zijn de o.a. naalddruk (waarover volgende week een artikel zal volgen) en de uitlijning.

 

Waarom is de uitlijning van het element zo belangrijk?

Voor een optimale geluidsopname door het element is het belangrijk dat de naald parallel loopt aan de groef van de plaat. Nu is het alleen zo dat, wanneer je een plaat afspeelt, de arm van de lp-speler van de buitenkant van de plaat naar binnen toe beweegt. Hierdoor verandert de hoek van de naald ten opzichte van de plaat langzaam tijdens het afspelen. Dit betekend dat hij niet altijd parallel aan de groef kan lopen. Het verschil tussen de richting van de groef en de richting van de naald heet de “tracking-error”.

Om er zeker van te zijn dat de naald zoveel mogelijk parallel aan de groef loopt en de tracking-error zo klein mogelijk is moet het element worden uitgelijnd. Hiervoor zijn verschillende tools op de markt, genaamd protractors (bijvoorbeeld deze van Ortofon of deze van Tonar). Hoe dat er in gebruik uitziet hebben wij getekend op de afbeelding hierboven. Op de protractor staan twee punten aangegeven waarop je meet of het element goed is uitgelijnd, dit doe je door de naald voorzichtig op deze punten te laten zakken en te kijken of de cantilever (Hier kun je lezen wat de cantilever is) gelijk loopt aan de lijn die naar het punt waar de naald staat leidt.

Het is ook mogelijk om online protractors to downloaden die je vervolgens zelf kunt uitprinten, bijvoorbeeld op vinylengine.com.

Er zijn daarnaast nog een aantal verschillende uitlijnings-geometrieën, dat gaat alleen voorbij aan het doel van dit artikel. Hier zullen we binnenkort nog verder op ingaan. De geometrie zoals op de protractor van Ortofon is namelijk de meest gangbare en voor de meeste gebruikers ook de beste geometrie om te gebruiken.

p.s. In onze shop bieden wij ook verschillende protractors.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This