Een MM of MC element, welke is het beste?

feb 19, 2016 | Elementen

Bij het uitzoeken van een nieuw element kom je vrijwel overal de termen MM (Moving Magnet) of MC (Moving Coil) tegen. Dit staat voor de gebruikte techniek in het element. Maar wat is nou precies het verschil?

Om dit verschil uit te leggen zullen we allereerst uitleggen volgens welk basisprincipe een element werkt. Daarvoor zetten we eerst even wat termen op een rijtje:

  • De cantilever: de arm tussen het element en de naald, ook wel stylus genoemd
  • De naald/ stylus: de diamant aan het uiteinde van de cantilever, hierdoor wordt de groef gelezen

 

terminologie-element-vinyl-academy

 

Doordat de naald door de groef heen gaat wordt de cantilever in beweging gebracht. Deze beweging/ trilling is de geluidsgolf die naar het element wordt overgebracht. De techniek in het element vertaald deze trillingen uiteindelijk naar een bruikbaar elektrisch signaal. De vertaling naar dit signaal vindt plaats via magneten en spoelen, omdat deze ervoor zorgen dat de beweging kan worden omgezet in een elektrisch signaal waar een versterker mee kan werken.

Nu we dit hebben, begrijpen we de belangrijkste theorie achter het element en kunnen we dieper ingaan op het verschil tussen MM en MC elementen.

 

Het MM element

Bij een MM element (zoals de elementen uit de Ortofon 2M series) is er een magneet bevestigd op het uiteinde van de cantilever, door een LP af te spelen gaat deze magneet langs de spoelen bewegen die in het element aanwezig zijn. Omdat deze spoelen een behoorlijk formaat kunnen hebben, is het uitgangssignaal van een MM element ook behoorlijk hoog. Dit heeft een ontzettend groot voordeel, namelijk dat vrijwel alle versterkers met een Phono ingang goed met een MM element overweg kunnen.

Helaas heeft deze techniek ook een nadeel; doordat de magneet op de cantilever is bevestigd, is de combinatie van de naald met cantilever relatief zwaarder dan bij een MC element. Hierdoor is hij minder snel en heeft het element dus een lagere definitie,er kunnen minder details worden weergegeven. Gelukkig is de techniek tegenwoordig wel zo ver dat er ook gebruik kan worden gemaakt van zeer lichte magneten.

 

principe-mm-element-vinyl-academy

 

Het MC element

Een MC element (bijvoorbeeld een element uit de Ortofon Quintet serie) werkt eigenlijk precies tegenovergesteld van een MM element. Bij een MC element is de spoel aan de cantilever bevestigd en bevindt de magneet zich in de behuizing van het element. Doordat de spoel op de cantilever zit kan het gewicht van de naald met de cantilever erg laag worden gehouden waardoor deze veel sneller is en een stuk meer detail kan weergeven. Dit heeft wel tot gevolg dat de naalden van MC elementen niet kunnen worden vervangen, terwijl dat bij de meeste MM elementen wel het geval is.

 

principe-mc-element-vinyl-academy

 

Met deze techniek is het uitgangssignaal alleen wel laag, waardoor je een speciale MC voorversterker nodig hebt om je platen te kunnen draaien. Nu bestaan er tegenwoordig ook high-output MC elementen, deze hebben een stuk meer windingen op de spoel zitten dan een standaard MC element. Hierdoor kun je deze elementen bij een grotere range aan voorversterkers gebruiken, alleen door de hoge hoeveelheid windingen verlies je hierdoor de grote voordelen die zo typerend zijn voor een MC element. Persoonlijk raden wij het dan ook aan om voor een goed MM element te kiezen in plaats van voor een high-output MC element.

p.s. In onze shop bieden wij ook zowel MM als MC elementen aan.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This