Volautomatisch, halfautomaat of handmatig?

mrt 17, 2016 | Platenspelers

Bij de aanschaf van een platenspeler kom je in de meeste gevallen drie verschillende soorten platenspelers tegen, namelijk: volautomatisch, halfautomatisch of manueel/ handbediend.

Wat is nou precies het verschil tussen deze varianten en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Daar gaan we iets dieper op in, in dit artikel. Te beginnen met de volautomaat.

De volautomatische platenspeler

Een volautomatische platenspeler kan, zoals de naam al doet vermoeden, praktisch alle benodigde handelingen die horen bij het afspelen van een LP zelfstandig uitvoeren. Dit bestaat uit het laten draaien van de draaitafel en het klaarzetten van de toonarm op de juiste plek boven de plaat om hem vervolgens op de plaat te laten zakken. Wanneer de plaat is afgelopen zal de platenspeler de naald ook zelf van de plaat afhalen, de toonarm weer in zijn rustpositie brengen en de plaat laten stoppen met draaien.

De werking van de volautomatische platenspelers is praktisch altijd gelijk, je selecteert de snelheid (33-1/3, 45 of 78 toeren) en de diameter van de plaat (12 of 7 inch). Vervolgens is het een kwestie van op de startknop drukken en het luisterplezier kan beginnen. Het omdraaien van de plaat zul je alleen nog wel zelf moeten doen.

Er zijn zo nu en dan enkele uitzondering op de hierboven beschreven werking, een voorbeeld hiervan is de Thorens TD 158. Deze platenspeler heeft zelf al een diameter aan de te selecteren draaisnelheden gekoppeld. In dit voorbeeld is 33-1/3 RPM gekoppeld aan een 12 inch plaat en 45 RPM gekoppeld aan een 7″ plaat. Dit omdat deze toerentallen en diameters in de meeste gevallen samengaan.

Mocht je een dergelijke platenspeler hebben en bijvoorbeeld een 12″ 45 toeren plaat willen afspelen, dan is dit natuurlijk ook geen probleem. Alleen zul je in dat geval de naald handmatig boven de LP moeten zetten, dit is bij vrijwel alle automatische speler mogelijk. Wanneer je hem handmatig start zal de afslag nog steeds volledig automatisch gebeuren.

De halfautomatische platenspeler

Een halfautomatische platenspeler kan een deel van de taken zelf uitvoeren, maar heeft altijd een beetje hulp nodig. Dit type platenspeler is namelijk niet in staat om automatisch te starten, daarom zul je de naald voor het afspelen altijd eerst zelf boven de plaat moeten positioneren om hem vanaf daar op de plaat te laten zakken.

Wanneer de luistersessie dan eenmaal is begonnen gaat de rest wel vanzelf. In de meeste gevallen zal de naald automatisch van de plaat af worden gehaald wanneer deze is afgelopen, de toonarm worden teruggezet in zijn ruststand en het draaiplateau stoppen met draaien. Alleen is het wel zo dat niet alle halfautomatisch platenspelers op deze wijze werken. Zo bestaan er ook uitvoeringen die enkel de naald van de plaat halen en de speler laten stoppen met draaien, maar de arm niet terugzetten. Een andere variant treffen we aan op de Thorens TD 295 MK IV, deze zal enkel stoppen met draaien wanneer de plaat klaar is, de rest moet je dan nog zelf doen.

De handmatige/ manuele platenspeler

Als laatste hebben we de volledig handmatig bediende platenspeler (bijvoorbeeld de Rega RP1 of RP3). Deze speler doet niets automatisch en berust volledig op bediening door de gebruiker zelf.

De handmatige platenspeler geniet de meeste aanhang onder de audiofiele luisteraars. De reden hiervoor is dat een volledig handbediende platenspeler namelijk geen last heeft van extra elektronische circuits die het geluidssignaal kunnen verstoren. Daarnaast is er ook nog de benodigde mechaniek voor een automaat of halfautomaat die is verbonden aan de toonarm om het e.e.a. te kunnen sturen die extra trillingen hieraan kunnen doorgeven. Dit laatste kan ook een grote invloed hebben op het geluid omdat het element, dat door middel van trillingen een geluidssignaal produceert is gemonteerd aan de toonarm.

Welke type is het beste?

Wanneer je voor een absoluut optimale geluidskwaliteit wilt gaan doe je er het meest verstandig aan om voor een volledig handbediende platenspeler te kiezen. Mocht je bang zijn dat je misschien een keer wegdommelt onder het luisteren naar jouw favoriete plaat en liever niet hebben dat de naald eindeloos rondjes zal maken in de eindgroef, dan kun je het beste kiezen voor een halfautomaat met beperkte functionaliteit. Deze zal dan namelijk wel stoppen met draaien, maar heeft zo min mogelijk mechanieken die het geluid kunnen beïnvloeden.

Wanneer je voor gebruiksgemak gaat, dan is een volautomaat de beste keuze. Deze stel je in op de plaat die je wilt gaan draaien en je hebt er praktisch geen omkijken meer naar. Wil je echter de kosten nog enigszins in bedwang houden en toch van een hoog gebruiksgemak genieten dan is een halfautomaat een erg goede keuze.

p.s. In onze shop hebben wij een ruime selectie platenspelers, zowel volautomatisch, halfautomatisch en manueel.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This