Het verschil tussen Direct Drive en Belt Drive

feb 19, 2016 | Platenspelers

Direct drive of belt drive, wat is precies het verschil en welke van de twee is het beste? Dit zijn twee veel gestelde vragen waar veel mensen mee zitten wanneer ze zich oriënteren op de aanschaf van een draaitafel. Op de eerste vraag is een goed antwoord te geven,  op de tweede vraag is dat wat moeilijker.

We zullen beginnen met het verschil tussen direct drive en belt drive. Bij een direct drive platenspeler is de aandrijfmotor direct aan het draaiplateau bevestigd. Bij een belt drive lp speler is dat niet het geval en bevindt de motor zich naast het midden van het draaiplateau. Het draaiplateau is op zijn beurt bevestigd op een lager. Door middel van een rubberen band die de aandrijfmotor en het draaiplateau met elkaar verbind wordt de LP rondgedraaid.

Welk type platenspeler is het beste?

En dan is er natuurlijk nog de vraag; welke van de twee is het beste? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, beide aandrijvingen hebben namelijk hun eigen voor- en nadelen. Die zullen we dan ook hieronder op een rijtje zetten:

Voordelen direct drive draaitafels:

  • Zeer stabiele draaisnelheden
  • Erg geschikt voor DJ-toepassingen (snelle start en een krachtige motor)

Nadelen direct drive draaitafels:

  • De motor kan ongewenste trillingen overbrengen op het draaiplateau, wat voor verstoring kan zorgen van het signaal dat door het element wordt opgenomen.

Voordelen belt drive draaitafels:

  • De motor staat los van het draaiplateau en zal dus geen ongewenste trillingen overbrengen die het geluidssignaal kunnen verstoren (eventuele trillingen van de motor worden daarbij ook nog afgevangen door de aandrijfriem).

Nadelen belt drive draaitafels:

  • De aandrijfriem zal na verloop van tijd slijten en vervangen moeten worden, anders zal de afspeelsnelheid niet optimaal zijn

p.s. In onze shop bieden wij ook een mooie selectie aan platenspelers.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This