Wat betekent Wow & Flutter?

mei 26, 2016 | Platenspelers

In de wereld van de analoge muziek komen we nogal eens termen tegen waarvan de betekenis niet meteen duidelijk is. Wow & Flutter is er zo een, en omdat dit een term is die we bij platenspelers vaak tegenkomen is het toch leuk om te weten wat hiermee wordt bedoeld.

Wat is Wow & Flutter?

Wow & Flutter heeft alles te maken met de nauwkeurigheid van de weergave van een plaat, heel simpel gezegd staat de waarde van de Wow & Flutter voor de mogelijke variatie van de draaisnelheid van jouw platenspeler. Hoe lager de waarde, hoe beter, dus een platenspeler met een Wow & Flutter van 0,01% heeft een stabielere draaisnelheid dan eentje met een waarde van 0,10%.

Wat doet Wow & Flutter?

Wanneer jouw platenspeler een hoge Wow & Flutter waarde heeft betekent het dat je meer te maken zult hebben met variaties in draaisnelheid. Dus het kan zijn dat je platenspeler heel kort een fractie sneller of langzamer draait dan waar hij op ingesteld staat. Dit heeft natuurlijk effect op de weergave van de muziek. Het geluid zal in dat geval namelijk heel even een fractie hoger of lager klinken dan de eigenlijke opname.

Nog belangrijk om even te vermelden, je hebt hier niet enkel mee te maken bij platenspeler, maar ook bij andere analoge bronnen zoals cassettebandjes, tapes en grammofoonplaten.

Waardoor ontstaat Wow & Flutter en wat kan je er tegen doen?

Wow & Flutter is een gevolg van het materiaalgebruik en de keuze van onderdelen van de fabrikant. Zo heeft de motorkeuze hier invloed op, maar ook de keuze van lagers, electronica en andere onderdelen. Daarnaast zijn er ook onderdelen die niet direct aan de aandrijving zijn gerelateerd die de Wow & Flutter beïnvloeden, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het draaiplateau. Een zwaarder draaiplateau zal namelijk zorgen voor een stabielere draaisnelheid en dus minder Wow & Flutter.

Zelf iets doen tegen Wow & Flutter is niet heel makkelijk, maar kan wel. Zo is het belangrijk om te zorgen dat de lagers van de platenspeler goed gesmeerd blijven en te zorgen dat de aandrijfriem in goede staat verkeert. Daarnaast kun je in sommige gevallen de voeding van je platenspeler upgraden om zo een zuiverder en stabieler stroomsignaal te leveren aan je platenspeler. Ook bestaan voor enkele platenspelers motor-upgrades en is er soms de mogelijkheid om het draaiplateau te upgraden voor een beter/ zwaarder exemplaar.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This