Welk type uitlijning is voor jou het beste?

jun 9, 2016 | Platenspeler set-up

Een poosje geleden hebben we het uitlijnen van het element van je platenspeler al uitgebreid behandeld. Toen gaven we ook aan dat er verschillende uitlijnings geometrieën zijn, hier zijn we toen niet dieper op ingegaan omdat dat niet bij het artikel paste. Maar het is natuurlijk wel goed om dit wel verder toe te lichten. Daarom gaan we in dit artikel wat dieper in op de verschillende manieren om het element van je platenspeler uit te lijnen. Als je nog even wilt teruglezen waarom de uitlijning van belang is en misschien nog wat termen die we zullen gebruiken wilt verfrissen, klik dan hier.

Bearwald alignment

De meest gebruikte uitlijnings-geometrie is de zogeheten Bearwald Alignment. Dit is ook het type uitlijning waar de meeste (universele) protractors voor zijn gemaakt. De reden hiervoor is dat de Bearwald Alignment de kleinste maximale tracking-error geeft wanneer je een volledige 12″ plaat af wilt spelen. De maximale tracking-error die je zult krijgen is hierbij dan ook het kleinste, wat resulteert de de kleinste maximale vervorming van het geluid. Aangezien de meeste mensen hun platenspeler hier ook voor gebruiken zien we deze uitlijning het meest voorkomen. Wanneer je een platenspeler met voorgemonteerd element koopt is deze in de fabriek ook bijna altijd volgens het Bearwald principe uitgelijnd.

Stevenson alignment

De Stevenson alignment volgt een iets ander principe dan de Bearwald methode. Bij de Stevenson alignment is de tracking error richting  het midden van de plaat geminimaliseerd. De filosofie hierachter is dat eventuele vervorming van het geluid dichterbij het midden van de plaat beter hoorbaar is, en dat de tracking-error hier dan ook zo klein mogelijk moet zijn. Het uitlijnen van je element volgend de Stevenson alignment is door zijn optimalisatie voor de binnenste groeven dan ook het beste om te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld veel singles afspeelt.

Löfgren alignment

Van de Löfgren uitlijning bestaan eigenlijk twee verschillende methoden, namelijk “Löfgren A” en “Löfgren B”. De eerste is gelijk aan de Bearwald Alignment en de tweede is echt een andere methode. De Löfgren B uitlijningsmethode is zo ontwikkeld dat de gemiddelde tracking-error van het element en de vervorming van het geluid het kleinste is. Dat is dan ook het grote verschil met de Bearwald alignment, waar de maximale tracking-error zo klein mogelijk is. Bij de Löfgren B uitlijning is de tracking-error aan het begin en eind van de plaat dan ook groter dan bij een Bearwald alignment.

Bonus: Gratis Bearwald Protractor

Wij hebben speciaal voor dit artikel gewerkt aan een gratis te downloaden Bearwald protractor. Dit is immers de meest gebruikte geometrie en deze raden wij zelf ook aan voor het meeste gebruikers. De protractor kun je hier als PDF downloaden.

Let op! Wanneer je hem uitprint zorg er dan voor dat hij op een schaal van 100% wordt afgedrukt om de juiste maten te hebben. De afbeelding boven dit artikel is niet geschikt om af te drukken.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This