De Vertical Tracking Angle/ VTA instelling

mei 12, 2016 | Platenspeler set-up

Nadat we vorige week de azimuth instelling hebben behandeld, zullen we deze week kijken naar nog een instelling die verband houdt met de hoek waarop de naald de plaat raakt: de Vertical Tracking Alignment, ook wel bekend als de VTA.

Wat is Vertical Tracking Alignment precies?

Om te begrijpen hoe de Vertical Tracking Alignment werk is het belangrijk om eerst kijken naar de basis; de wijze waarop platen worden geproduceerd. Om een plaat te kunnen persen moet er altijd eerst een persmal wordt gemaakt, deze persmal wordt gemaakt vanaf een zogeheten master. De master is eigenlijk gelijk aan de LP die wij uiteindelijk in onze handen krijgen maar dan met één groot verschil, hij is niet geperst, maar gesneden.

Het snijden van de groeven in de master gebeurd altijd onder een hoek van 20 graden, dat betekend dus dat het geluidssignaal voor een perfecte reproductie ook onder deze hoek door de naald van onze platenspeler gelezen zou moeten worden. Om dit te kunnen bereiken beschikken sommige platenspelers dan ook over een VTA afstelmogelijkheid.

Hoe stel je de juiste VTA in?

Het instellen van de juiste VTA is met name een kwestie van heel goed luisteren. Een goed startpunt voor het vinden van de goede VTA is het horizontaal afstellen van de toonarm, praktisch alle elementen die tegenwoordig worden verkocht zijn namelijk zo ontworpen dat de naald min of meer onder de juiste hoe de plaat zal raken wanneer de toonarm goed horizontaal staat. Om de toonarm horizontaal te kunnen stellen zijn er speciale kleine waterpasjes op de markt die je op de headshell kunt plaatsen om dit te controleren.

Een andere mogelijkheid om de beginpositie te vinden is met behulp een witte kaart waarop (exact!) horizontale lijnen staan en een stiftje van hervulbaar potlood. Dit stiftje leg je in het midden op de headshell, vervolgens laat je de naald op een (waardeloze) plaat zakken en zet je het kaartje hierachter. Door op gelijke hoogte te gaan zitten met de platenspeler en zeer goed te kijken kun je zien of de toonarm horizontaal staat. Voorwaarde is wel dat je een vlakke headshell hebt.

Vanuit hier begint het luisteren en het vinden van de “sweet-spot”, om deze te vinden zijn er speciale testplaten op de markt, maar je kunt hiervoor ook een plaat uit jouw eigen platencollectie gebruiken. Hierbij is het aan te raden om te zoeken naar een plaat met een goede gedefinieerde bas. Aan de hand van de bas kun je de “sweet-spot” die je zoekt namelijk erg goed vinden: wanneer de naald iets te veel naar voren is gekanteld zal de bas niet diep en vol klinken, wanneer de naald te ver naar achteren hangt is die te zwaar en mist hij definitie.

Wij moeten zeker toegeven dat het niet makkelijk is om de juiste VTA te vinden, maar als je het maximale uit je platenspeler wilt halen is het zeker de moeite waard om hier mee bezig te gaan.

De perfecte VTA bestaat niet

Misschien klinkt bovenstaande stelling een beetje vreemd na alle uitleg die we net hebben gegeven, maar toch is het helaas zo dat de perfect Vertical Tracking Alignment afstelling niet mogelijk is. Hoe dat komt? Dat is eigenlijk heel eenvoudig, de platen die we luisteren willen namelijk nogal eens van dikte verschillen, een 180 grams LP is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een 140 grams LP. Dit betekend dat de VTA bij het afspelen van deze platen op dezelfde platenspeler al zal verschillen. Om deze reden is het dan ook aan te raden om een plaat met een gemiddelde dikte, of met een dikte die representatief is voor jouw platencollectie te gebruiken voor het afstellen van de VTA.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This