De stofkap, erop of eraf tijdens het luisteren?

apr 7, 2016 | Platenspeler set-up

Een stofkap is een van de essentiële accessoires die je eigenlijk altijd bij je platenspeler hoort te hebben, het is immers de enige echt goede oplossing voor het mooi schoon en stofvrij houden ervan. Om die reden worden veel platenspelers dan ook standaard met een stofkap geleverd.

Wat je het beste kunt doen met deze stofkap wanneer de platenspeler niet wordt gebruikt spreekt natuurlijk voor zich… Maar wat kun je er nou het beste mee doen wanneer je een plaat afspeelt?

Haal de stofkap van je platenspeler tijden het luisteren

Tijdens een luistersessie kun je natuurlijk kiezen om de stofkap op de platenspeler te plaatsen/ te sluiten, of je kunt er voor kiezen om hem open te laten/ van de platenspeler af te halen. Hoewel je met de eerste optie wel het stof zoveel mogelijk weg houdt tijdens het spelen kun je toch beter de stofkap van de platenspeler afhouden tijdens het luisteren.

Wanneer je de stofkap dichtdoet zorg je er namelijk voor dat er een soort “resonantiekamer” ontstaat waarin resonanties en (ongewenste) trillingen worden gevangen en versterkt. En omdat de naald van een platenspeler trillingen maakt, die vervolgens in het element worden omgezet naar geluid, zorgen extra trillingen voor een verstoring van het signaal. Deze trillingen kunnen namelijk worden opgepikt door de naald, iets wat je eigenlijk niet wilt.

Bij veel platenspelers kun je de stofkap open laten staan tijdens het afspelen, vaak zit hij dan met een scharnier aan het chassis vastgeschroefd. Nu zijn er ook platenspelers waarbij je kunt kiezen of je hem open laat staan of er helemaal vanaf tilt (bijvoorbeeld bij de platenspelers van Rega). Wanneer het mogelijk is om de stofkap helemaal te verwijderen wanneer je een plaat opzet, dan is dat nog beter dan wanneer je hem enkel open laat staan. Zo’n grote openstaande flap kan immers ook wat trillingen oppikken en doorgeven…

P.s. wij hebben in onze shop ook stofkappen voor verschillende maten platenspelers


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This