Het plaatsen van een platenspeler: wall-mount of tafel?

sep 19, 2016 | Platenspeler set-up

De plaatsing van een platenspeler is niet zomaar iets, het is ontzettend bepalend voor de uiteindelijke geluidskwaliteit. Om die reden hebben wij op de Vinyl Academy bijvoorbeeld al eens het belang van het waterpas plaatsen van een platenspeler behandeld. Maar dit is nog lang niet alles, er is meer, zoals het type platform waarop de platenspeler wordt geplaatst en de positie van de platenspeler in de set-up. In dit artikel zullen we iets dieper ingaan op het type platform, binnenkort zullen we verder kijken naar de optimale positie van de platenspeler.

Het belang van een goede support voor je platenspeler

Zodra je een platenspeler hebt aangeschaft moet hij natuurlijk ergens worden geplaatst, vaak zal dit gebeuren op een tafeltje of een kast. Op het eerste gezicht erg logisch, maar zeker niet altijd het beste. In veel huizen vinden we nog houten vloeren die erg beweeglijk zijn en gemakkelijk kunnen bewegen, dit resulteert in trillingen die worden doorgegeven aan de platenspeler. En aangezien een platenspeler werkt door middel van het doorgeven van trillingen heeft dit een grote invloed op het geluid. Dit probleem vinden we echter niet alleen bij houten vloeren, ook betonnen vloeren kunnen erg goed trillingen doorgeven, zij het iets minder dan houten vloeren. Om van dit probleem af te komen is er een andere oplossing ontwikkeld: de wall mount. Met een wall-mount monteer je de platenspeler aan de muur en kun je hem maximaal ontkoppelen van de vloer. Dit betekent een stabielere basis en dus een stabieler geluid.

Het gebruik van een wall-mount of tafel voor je platenspeler

Natuurlijk beseffen wij maar al te goed dat niet iedereen is staat is om een wall-mount te monteren. In dat geval is het van belang om goed te experimenteren met het type tafel dat je gebruikt, een leuk betaalbaar begin is bijvoorbeeld de Lack tafel van Ikea (hierover hebben we ook op ons blog geschreven). In dat geval zijn er verschillende opties, zoals het plaatsen van een platform met spikes onder de tafel en de platenspeler om het geheel beter te isoleren. Het gebruik van spikes zorgt er namelijk voor dat er een hoger effectief gewicht per pootje is, en dat elimineert vibraties.  Hierbij moet wel vermeld worden dat wat bij de ene platenspeler werkt, absoluut niet hoeft te werken bij de andere.

De wall-mount is verreweg de beste oplossing die ook resulteert in de beste isolatie van het geheel, zoals uitgelegd in de vorige paragraaf. Let er bij het gebruik van een wall-mount wel altijd op dat hij mooi waterpas wordt gemonteerd om uiteindelijk zo min mogelijk te hoeven verstellen.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This