Het waterpas stellen van je platenspeler

feb 25, 2016 | Platenspeler set-up

Het waterpas stellen van een platenspeler is een van de dingen die niet heel veel moeite kosten, maar wel een enorm groot verschil kunnen maken in de weergave van de muziek.

Er zijn mensen die er een ware sport van maken om hun platenspeler zo goed mogelijk waterpas te stellen en dit iedere keer dat zij gaan spelen opnieuw controleren. Wij denken zelf dat dit wel wat overdreven is, want wanneer hij eenmaal goed staat en niet wordt verplaatst zal dit namelijk allemaal niet zo gauw veranderen…

Het goed waterpas stellen, dat is wel een aspect dat zeker voldoende aandacht verdient bij het plaatsen van de draaitafel. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

De invloed van de stand van de platenspeler op het geluid

Er zijn twee verschillende dingen die je met de stand van de platenspeler beïnvloedt. Als eerste wordt de toonarm namelijk meer richting één kant van de groef geduwd wanneer het geheel iets scheef staat, dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het linker kanaal meer nadruk krijgt dan eigenlijk de bedoeling is. Hierdoor gaat de balans in de weergave dus verloren. Nu hebben een hoop platenspelers wel een anti-skate/ bias adjustment, maar die is niet bedoeld om te corrigeren voor het scheef staan van de speler. De anti-skate/ bias waarde die een fabrikant van een element aanraadt is ook gebaseerd op een perfect horizontaal staande draaitafel.

Ten tweede is het zo dat het lager van het draaiplateau onevenredig wordt belast. Dit resulteert snellere slijtage, maar kan ook zorgen voor extra trillingen omdat de draaibelasting niet geheel meer in het midden zit (het zwaartepunt verplaatst iets opzij). Deze trillingen kunnen worden doorgegeven aan het plateau en beïnvloeden zo ook het geluid.

Voor het goed waterpas zetten van een draaitafel zijn er speciale ronde waterpassen op de markt, die in prijs kunnen variëren van €7,95 (de Libelle van Ortofon) tot €37,50 (de Bubble Level van Ortofon). Het grootste verschil hierin zit in de gebruikte materialen en de nauwkeurigheid van het aflezen (onder andere dankzij het verschil in materiaal).

Het waterpas stellen

Hoe stel je je draaitafel dan goed waterpas? Dat is vaak nog een iets grotere klus dan in eerste instantie wordt gedacht. Het is namelijk niet zo dat wanneer hij op één punt waterpas staat, dat de gehele draaitafel dan goed staat. Dat is voor ons ook de reden dat we voor het afstellen de bubble level ook op het draaiplateau zetten en hem op meerdere punten controleren door hem steeds een stukje verder te draaien. Wanneer je hem op ongeveer 6 tot 10 punten goed hebt staan weet je ook zeker dat hij goed staat.

Niet in alle gevallen zal het chassis ook perfect horizontaal staan, dit is niet zo’n probleem, waar het echt om gaat is dat de plaat absoluut waterpas ligt.

p.s. In onze shop bieden wij hiervoor geschikte waterpassen.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This