Het controleren en instellen van de draaisnelheid

mrt 24, 2016 | Platenspeler set-up

De meeste platenspelers die tegenwoordig op de markt zijn bieden de mogelijkheid om zowel 33-1/3 en 45 toeren platen af te spelen. Daarnaast zien we ook zo nu en dan de mogelijkheid om ouderwetse 78 toeren schellak platen kunnen draaien. Dit laatste al dan niet als keuzemogelijkheid naast de 33-1/3 en 45 toeren setting, of op een speciaal hiervoor gemaakt exemplaar.

Bij enkele belt-drive draaitafels zul je tussen de verschillende toerentallen kunnen schakelen door de aandrijfriem naar een grotere of kleinere spoel te verleggen, maar het is vaak ook mogelijk om hiertussen te schakelen door het simpelweg omzetten van een knop.

Ongeacht welke snelheden jouw platenspeler aankan, is het altijd van belang dat de draaisnelheid goed staat afgesteld en dat er geen snelheidsvariaties optreden tijden het afspelen. Een onjuiste draaisnelheid resulteert namelijk altijd in een verschil in toonhoogte ten opzichte van de oorspronkelijke opname. Wanneer de plaat iets te snel draait zal de muziek een fractie hoger klinken dan de bedoeling is, wanneer hij te langzaam draait wordt het geheel te laag weergegeven.

Als we vervolgens kijken naar het effect van een onregelmatige draaisnelheid van de platenspeler zul je tijdens het luisteren merken dat er toonhoogteverschillen op zullen treden. Dit is misschien nog wel vervelender dan een regelmatig draaiende platenspeler die niet 100% goed staat afgesteld.

Maar hoe weet je nu of je draaitafel de juiste draaisnelheid heeft en of hij mooi regelmatig loopt? Om dit te controleren zijn er speciale stroboscopen op de markt, deze stroboscopen worden geleverd met een plaat die is voorzien van streepjes of bolletjes. Wanneer je de plaat op de draaitafel legt en hem aanzet kun je de stroboscoop hierboven houden. Als het lijkt alsof de streepjes of bolletjes stilstaan, dan staat alles perfect afgesteld. Als dit niet het geval is, dan is daar zeker nog een mooie winst te behalen.

Ook kan het zo zijn dat de streepjes of bolletjes soms bijna stil lijken te staan, dan weer een stukje bewegen om vervolgens weer bijna stil te staan. Dit duidt erop dat de draaitafel niet goed stabiel draait en dat er dus snelheidsverschillen optreden tijdens het afspelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bij sommige (vaak oudere) draaitafels kan dit betekenen dat enkele potmeters niet meer goed of vervuild zijn. Ook kan het bij een belt drive platenspeler bijvoorbeeld duiden op een versleten aandrijfriem.

Nu is het wel van belang om te weten dat niet bij alle platenspelers de draaisnelheden kunnen worden aangepast, maar het is wel mogelijk om met andere tweaks zaken zoals de stabiliteit van de draaisnelheid aan te passen. Dit kan, zoals hierboven genoemd, worden gedaan door het vervangen van de aandrijfriem, maar ook het gebruik van een zwaarder draaiplateau draagt hieraan bij (dankzij het flywheel-effect) evenals het gebruiken van een betere voeding.

Nu zullen sommigen na het lezen van dit artikel misschien nog wel met de vraag zitten wat nou precies het verschil is tussen de verschillende draaisnelheden die je kunt kiezen. Geen zorgen, daar komen we binnenkort zeker nog op terug!

p.s. wij verkopen in onze shop ook stroboscopen zoals de Ortofon SB-1 en Clearaudio Speed Light om de snelheid van je platenspeler te controleren.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This