Anti-skating of dwarsdrukcompensatie, wat en hoe?

mrt 10, 2016 | Platenspeler set-up

Anti-skating bias of dwarsdrukcompensatie zijn veelgebruikte termen die beiden voor hetzelfde staan; de instelling die wordt gebruikt om de naar binnen toe gerichte kracht die op de arm wordt uitgeoefend te compenseren.

Waarom heeft een platenspeler dwarsdrukcompensatie?

Door de manier waarop onze toonarmen zijn ontworpen hebben we namelijk te maken met een kracht die de toonarm naar het midden van de plaat toe trekt wanneer de naald door een groef heen gaat. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat het element niet exact in het verlengde van de toonarm staat, maar onder een hoek (dit is zo gedaan om de tracking-error zo klein mogelijk te maken, wat de tracking-error is kun je hier lezen).

Door deze kracht zal de naald de groef niet mooi in het midden lezen, wat betekend dat er een onbalans in het geluidssignaal zal ontstaan. Middels het goed instellen van de anti-skating bias/ dwarsdrukcompensatie kunnen we dit opheffen.

Wat de dwarsdrukcompensatie doet is namelijk precies het tegenovergestelde, deze instelling zorgt er voor dat de toonarm iets naar de buitenkant van de plaat toe wordt getrokken. Wanneer hij precies goed ingesteld staat, wordt de kracht die de toonarm naar binnen toe trekt hierdoor opgeheven.

Hoe vind ik de juiste dwarsdrukcompensatie?

Er zijn meerdere manieren om de juiste dwarsdrukcompensatie te vinden, waarbij je over het algemeen als vuistregel aan kunt houden dat wanneer de kracht van de compensatie gelijk is aan de naalddruk dat hij dan goed is ingesteld (dus bij een naalddruk van 1,75gr. zou je deze waarde ook voor de anti-skating bias kunnen gebruiken).

Vervolgens is het mogelijk om de dwarsdrukcompensatie verder te optimaliseren met testplaten die speciale tracks hebben om de anti-skating bias te testen, dit kan vervolgens op gehoor of met een oscilloscope worden gedaan. Dit laatste voor als je er helemaal zeker van wilt zijn dat alles precies goed staat. Met de oscilloscope-methode kun je zien of de de signalen van de testrack links en recht exact gelijk zijn. Veel mensen houden het echter gewoon bij het gehoor.

Op veel websites wordt ook geschreven over het gebruik van een gladde LP om de anti-skating bias te controleren. Deze methode geeft echter enkel een indicatie van de juiste naalddruk, dit omdat de exacte kracht namelijk pas ontstaat wanneer de naald dóór een groef heen gaat. Met het gebruik van een groefloze LP zul je de echt juiste instelling dan ook niet vinden.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Het maximale uit jouw vinyl collectie halen?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en verzeker je ervan dat je niets van de Vinyl Academy mist.

Bedankt voor je inschrijving!

Pin It on Pinterest

Share This