Vijf van de mooiste albumhoezen ooit gemaakt

apr 25, 2016 | Plaatpraat

Deze week beginnen we met een lijstje, met in dit lijstje vijf van de mooiste albumhoezen ooit gemaakt. Natuurlijk is dit lijstje 100% subjectief en zullen anderen er misschien wel volledig anders over denken, maar het is natuurlijk altijd leuk om mooie albumhoezen te kijken.

Ik vond het best moeilijk om er slechts vijf uit te kiezen, maar omdat ik alles nog wel overzichtelijk wilde houden heb me hier uiteindelijk koste wat het kost toe weten te dwingen. Wanneer je het lijstje doorloopt zal mijn muzieksmaak stiekem ook wel enigszins doorschemeren. Gelukkig is dat geen muzieksmaak waar ik me voor schaam, dus laten we maar beginnen.

Anathema – A Natural Disaster

anathema-a-natural-disaster-album-cover

A Natural Disaster is het 7e album van Anathema en eigenlijk absoluut geen vrolijk album, maar geweldig mooi. De titel geeft natuurlijk al prijs dat het thema van de plaat alles behalve vrolijk is; de nummers gaan over mislukking, eenzaamheid  en desillusie. De thematiek is naar mijn mening prachtig gevangen in de albumhoes en geeft ook een enorm sterk gevoel van vervreemding weer. Een krachtige en intrigerende hoes, net als de plaat.

Kauan – Muistumia

kauan-muistumia-album-cover

Een wat minder bekende band, maar daarom zeker niet minder goed. Kauan komt uit Rusland en heeft ook veel Finse bandleden. De hoes is sterk in al zijn eenvoud en laat zien waar de roots van de band liggen en waar zij hun inspiratie vandaan halen. De muziek en de albumhoes matchen dan ook perfect met elkaar, wanneer je de plaat opzet kun je je helemaal verplaatsen naar de weg die op de voorkant wordt afgebeeld.

Opeth – Heritage

opeth-heritage-album-cover

Heritage is een redelijk recente plaat van Opeth en was zeer vernieuwend voor het geluid van de band, maar tegelijkertijd horen we er veel “klassieke” invloeden op terug. Wat dat betreft een erg pakkende titel dus. De hoes geeft een lekker old-school gevoel en dat past zeker bij de invloeden die we op de plaat horen. Maar nog mooier is de symboliek achter de tekening.

De boom staat voor de huidige band en de ontwikkelingen die zij doorgaan, terwijl de wortels van de boom refereren naar het verleden, de “roots” waarin zij voornamelijk death metal maakten. Ook zien we de gezichten van de bandleden als de vruchten van de boom, terwijl op de grond enkele schedels te zien zijn die staan voor de oud-bandleden. Er is daarnaast nog een hoop extra-symboliek in verwerkt, maar misschien is het wel leuk om die zelf te ontdekken.

Sólstafir – Ótta

solstafir-otta-album-cover

De albumhoes van Ótta is een hoes die prachtig het thema van de plaat laat zien, maar daarnaast is het ook echt een fotografisch meesterwerk, gemaakt door de beroemde IJslandse fotograaf Ragnar Axelsson. Het thema van Ótta is tijd en de plaat vormt eigenlijk een kritiek op de waarop wij tegenwoordig met tijd omgaan. Sólstafir wil de luisteraar met deze plaat duidelijk maken dat niet alles om tijd gaat en dat de huidige tijdsdruk waarmee wij leven mensen negatief veranderd. De foto laat het aspect tijd naar mijn idee geweldig zien; het zwart-wit, de korrel, het prachtig getekende gezicht van de man en de mist op de achtergrond. Maar tegelijkertijd is daar de breedbeeld-uitsnede die duidelijk verwijst naar de tijd waar we nu in leven.

Tuomas Holopainen – Music inspired by The Life and Times of Scrooge

tuomas-holopainen-the-life-and-times-of-scrooge-album-cover

Music Inspired by the Life and Times of Scrooge is een concept album van de oprichter van Nightwish en is geïnspireerd op de verhalen van het vroege leven Dagobert Duck (in het engels Scrooge McDuck) in de Klondike. Het album is vernoemd naar de gelijknamige stripalbums. Voor de hoes heeft Tuomas Holopainen Don Rosa, de oorspronkelijke tekenaar van deze strips, weten te strikken. En dat heeft een werkelijk prachtig plaatje opgeleverd.

Leuk detail; aan de binnenkant van de hoes zien we ook nog een hoop mooi tekenwerk terug.

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar welke hoezen jullie nou echt geweldig vinden, dus mocht je nog wat aan willen vullen laat dat gerust achter in de commentaren hieronder.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This