De mooiste vinyl aankopen van 2016

dec 4, 2016 | Plaatpraat

We zitten inmiddels alweer in December, en we worden om de oren geslagen met allerlei soorten jaarlijstjes, zo is lpvinyl weer druk bezig met de verkiezing voor de platenzaak van het jaar (stemmen kan hier). En zal het niet lang meer duren tot we worden getrakteerd op de Top2000 op Radio 2.

Al met al voor mij ook een reden om eens terug te blikken op afgelopen jaar, en dan in het bijzonder op mijn vinyl aankopen. Ik heb mijn platencollectie goed zien groeien en er zitten een aantal geweldige juweeltjes tussen. Over miskopen kan ik niet praten, maar over uitschieters kan ik dat wel.

Het mooiste vinyl van 2016

  • 1. Rammstein – XXI (zie foto bovenaan)

Met stip op nummer 1 staat de XXI LP-box van Rammstein, een gelimiteerde box met daarin alle albums die de band tot nu toe heeft uitgebracht. Dit heeft een aantal redenen, allereerst; Rammstein is de band die mij heeft geïntroduceerd in de wereld van de muziek waar ik nu zo weg van ben. Als er dan een dergelijke box uitkomt mag die natuurlijk niet missen in de collectie. Daarnaast waren de productie van Rammstein niet altijd zo geweldig, alleen hebben ze alle albums speciaal voor deze box geremastered. Het resultaat: Rammstein zoals je het nog nooit gehoord hebt, je wordt werkelijk weggeblazen als je een van de platen uit deze box op je platenspeler legt!

  • 2. Alcest – Kodama

alcest kodama platenspeler vinyl box

Nog niet zo heel lang uit, maar wat een prachtig album. Deze plaat is in enorm veel verschillende uitvoeringen op de markt gekomen, waarvan twee 45 toeren edities. Hiervan is één uitvoering een driedubbel LP en daarnaast is er een uitvoering in een box met CD, hardcover boek, art print en vierdubbel LP. Na wat moeite heb ik gelukkig deze laatste uitvoering kunnen bemachtigen. Belangrijk punt hierbij was voor mij dat één nummer enkel op deze uitvoering beschikbaar is gekomen, en het idee dat ik een nummer zou missen, daar kan ik niet mee leven… Wat mij betreft is dit een van de mooiste Ambient/ Black metal platen van het afgelopen jaar (hoewel Trauma van Harakiri for the Sky ook erg goed meedoet).

  • 3. Antimatter – Saviour

antimatter savior platenspeler vinyl

Op nummer 3 al een behoorlijk oud album, het is het eerste album van Antimatter (uit 2001). Dit was een album dat al erg lang op mijn lijstje van must-haves stond, niet heel makkelijk te vinden, maar dat maakt het natuurlijk alleen maar leuker als je hem dan eenmaal gevonden hebt. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het mezelf ook niet heel makkelijk heb gemaakt, aangezien ik per sé de uitvoering op zwart vinyl wilde hebben. Maar, zoals altijd, de aanhouder wint!

Maar waarom stond deze plaat dan zo hoog op mijn verlanglijst? Allereerst omdat Antimatter een van mijn favoriete bands is en deze plaat ook nog eens erg mooi is. Maar daarnaast speelde nog een ander aspect een belangrijke rol; dit is de enige plaat van de band die nog volledig analoog is opgenomen, en dat hoor je!

Nog meer mooi vinyl

Naast deze drie highlights heb ik nog een hoop andere mooie platen toegevoegd, noemenswaardig zijn Songs From the North Part I, II & III van Swallow the Sun, Zaubererbruder van ASP, en nog vele anderen. Laten we het er op houden dat mijn platenspeler vele uren goed werk heeft mogen verrichten met de aanwinsten van afgelopen jaar. Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw highlights van afgelopen jaar, schroom ook zeker niet om ze hieronder in de comments te posten!


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This