High Definition Vinyl, de toekomst van vinyl?

okt 28, 2016 | Nieuws

Zoals we allemaal weten is de populariteit van vinyl de afgelopen jaren enorm gegroeid, op zich een hele goede ontwikkeling voor vinyl liefhebbers zoals wij. Dit betekend meer releases op vinyl en heeft nog een aantal leuke bijkomstigheden. Helaas zit er ook een iets mindere kant aan deze toename in populariteit, namelijk; productieproblemen.

Oplossingen voor Vinyl productieproblemen

Er wordt momenteel voor de platenproductie namelijk hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de persen en andere apparatuur uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw (wat klinkt dat lang geleden…). Nu zijn er wel een aantal bedrijven die hierop inspelen en sinds kort ook weer nieuwe platenpersen produceren (zie ook dit blogartikel over de toekomst van vinylproductie). Naast deze partijen heeft afgelopen jaar nog een andere partij gedurfd om hierop in te spelen met de introductie van een compleet nieuwe productiemethode voor vinyl. Momenteel wordt dit nog HD of High Definition Vinyl genoemd, maar dit is nog puur de ‘codenaam’ waaronder er voor dit project wordt gewerkt.

Deze productiemethode is vooral goedkoper en neemt minder tijd in beslag dan de conventionele productiemethodes voor vinyl. De grootste winst hiermee wordt gemaakt doordat het de master voor het persen via een computer wordt gegenereerd en met een laser geproduceerd. Er wordt geclaimd dat er daarnaast wordt gezorgd voor een hogere geluidskwaliteit dan zoals wij die op het kennen van de LP. Ook is het nog een zo dat de capaciteit van de plaat zal toenemen en er dus meer muziek op zal passen. Een belangrijk detail: iedere HD vinyl plaat zal gewoon werken op iedere platenspeler!

High definition vinyl; time will tell

Wij moeten toegeven dat we het veelbelovend vinden klinken, alleen hebben wij nog wel enige bedenkingen bij bijvoorbeeld de extra digitale stap die wordt geïntroduceerd. Zouden analoge opnames hier bijvoorbeeld onder te leiden hebben en in alle gevallen eerst digitaal moeten worden gemaakt? Of zou dit eventueel niet nodig zijn? Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de eerste persingen en de kwaliteit hiervan. Echter zal dat nog wel 3 jaar op zich laten wachten.

Meer over het HD vinyl kun je hier lezen: http://www.digitalmusicnews.com/2016/03/15/high-definition-vinyl-will-soon-become-a-reality/


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This