De toekomst van vinylproductie

jun 27, 2016 | Nieuws

Een lage productiecapaciteit voor vinyl

De  afgelopen jaren heeft vinyl een enorme comeback gemaakt, wat ons betreft heel begrijpelijk. Het enige probleem dat hiermee gepaard gaat is het gebrek aan productiecapaciteit voor LP’s. Dit wordt met name veroorzaakt doordat er simpelweg niet genoeg persen zijn.

Lange tijd waren de “pressing plants” afhankelijk van de machines uit de hoogtijdagen van het vinyl, hiervan zijn er maar weinig overgebleven en onderdelen zijn schaars. Zo nu en dan werd er een machine gevonden die moest worden gerestaureerd zodat de productiecapaciteit voor vinyl weer iets kon toenemen. Er gaat zelfs een verhaal rond dat voor een van deze machines de reproductie van een schroef maar liefst $5000,- heeft gekost…

De lage productiecapaciteit heeft ook geleid tot kritiek op bijvoorbeeld de organisatie van Record Store Day, er werd vaak gezegd dat Record Store Day met hun speciale releases de productie mogelijkheid van kleine artiesten opslokte. Aan de andere kant heeft Record Store Day er wel voor een groot deel voor gezorgd dat vinyl weer helemaal leeft.

De toekomst van vinyl

Dit alles behoort nu gelukkig tot de verleden tijd, dit jaar zien we maar liefst twee start-ups die voor nieuwe platen-persen gaan zorgen. Een uit Duitsland; Newbilt Machinery, en een uit Canada; Viryl Technologies. Beide machines kunnen efficiënter werken dan de oude machines zoals ze tot nu toe werden gebruikt en gebruiken ook minder stroom. De hoofdprincipes achter de machine blijven gewoon hetzelfde als in de goeie ouwe tijd.

Met een beetje mazzel wordt ons vinyl dus makkelijker te verkrijgen en zal het misschien zelfs minder gaan kosten? De tijd zal het leren, maar het zijn zeker mooie ontwikkelingen!

Afbeelding: copyright Viryl Technologies


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This