Ook harde muziek ontspant

mrt 28, 2016 | Column

Velen zullen het wel herkennen, je hebt een drukke dag achter de rug en eigenlijk heb je nergens meer zin in, behalve dan om je volledig te ontspannen. Ik heb natuurlijk ook wel eens zulk soort dagen en voor mij gaat er dan niets boven het opzetten van een goede plaat om de dag mee af te sluiten. En dan echt een plaat als in een plaat van vinyl, voor mij geeft dat een nog meer ontspannen gevoel dan het opzetten van een CD. Die laatste vraagt in mijn beleving immers toch om minder aandacht voor de muziek en het medium.

Afgelopen week had ik zo’n dag als hierboven geschetst, uiteraard sloot ik die af met een heerlijke plaat. Althans, ik vond hem heerlijk, het was wel een behoorlijk harde plaat, een groot deel van mijn platencollectie bestaat immers uit de wat stevigere metal. In dit geval had ik het album “Urd” van het Noorse Borknagar aangezet.

Ik besef me maar al te goed dat er genoeg mensen zijn die absoluut niet van dit soort muziek houden, maar dat staat geheel los van het punt dat ik hier wil maken. Tijdens de luistersessie kwam er namelijk een huisgenoot mijn kamer binnenlopen met de vraag hoe het kon dat ik van zulke muziek ontspannen word en vervolgens ook nog eens mijn bed in kan duiken.

Eigenlijk is het antwoord hierop heel makkelijk, voor mij is het niet zozeer het type muziek dat ervoor zorgt dat ik ervan kan ontspannen en even heerlijk weg kan dromen. Het gaat mij erom of het goede muziek is, en dat is een heel ander verhaal. Als ik een goede plaat aanzet en ik ga er echt voor zitten om hem te luisteren, dan zijn mijn gedachten volledig bij de muziek. Wanneer je dat hebt kun je alles om je heen ook loslaten en ben je maar met één ding bezig: de muziek. Er gaat verder niets anders om in mijn hoofd op zo’n moment, ik kan dan perfect ontspannen en genieten van wat ik hoor, wegdromen bij de goed componeerde lijnen, het mooie samenspel en de heerlijke ritmes. En dat is waar het mij om gaat en waar het ook om zou moeten gaan, het luisteren van goede muziek, verder niets.


Vond je dit interessant? Volg ons dan, via onderstaande kanalen.

Pin It on Pinterest

Share This